Медіа
Перегляди: 2121
20 січня 2009

Серйозні наслідки економічної кризи відчув на собі кожний третій українець - дані опитування

Більшість населення України вже відчула на собі наслідки фінансово-економічної кризи: 33% - дуже серйозно, ще 46% - певною мірою. Водночас криза не вплинула на 16,5% громадян нашої державі. Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" 17-18 грудня минулого року, оприлюднила під час "круглого столу" в УКРІНФОРМі на тему: "Фінансово-економічна криза: як її відчувають українці?" науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи", старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент агенстства. 

І.Бекешкіна зазначила, що опитування відбувалося до російсько-української газової кризи, але, на її думку, є очевидним, що вона б лише посилила тенденції, відображені в ньому. 

Соціолог поінформувала, що найбільшою мірою люди відчувають загальне зниження рівня життя (64%), зростання цін на житлово-комунальні послуги (53%), зменшення заробітної плати (27%) та несвоєчасну виплату зарплат, пенсій, стипендій (21 %). 

За словами І.Бекешкіної, найсильніше фінансово-економічна криза уразила міста індустріальних областей півдня та південного сходу України - Одеської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської областей, найменше - західний регіон України. 

Найменше криза позначилася на працівниках сільськогосподарських підприємств, а найбільше вона вплинула на дві категорії працюючих - робітників, у першу чергу, некваліфікованих та керівників середньої ланки. 

Водночас, на думку І.Бекешкіної, цілком очевидним є те, що на другому етапі економічної кризи її наслідки відчують на собі бюджетники, тому що наповнення державної скарбниці залежить від ефективної роботи промислових підприємств, а багато які з них наразі або зупиняються, або працюють не на повну потужність.

Укрінформ

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024