Медіа
Перегляди: 1759
10 грудня 2018

Сергій Шаповалов: Люди, які ризикують втратити свободу, починають її цінувати більше

У списку головних для прав людини цінностей  громадяни України найчастіше   називають   свободу. Про це  в ефірі  сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  Сергій Шаповалов,  коментуючи результати опитування  "Що українці знають та думають про права людини: оцінка змін (2016–2018)" , що їх Фонд провів у співпраці з Центром інформації про права людини.

І  найбільше «свободу» вважають головною цінністю жителі  саме Сходу   й Донбасу,  додала Тетяна Печончик, голова Центру інформації про права людини, очевидно, накладаючи на загальнолюдське сприйняття  прав людини на свободи ще  свободу від окупації.

За словами Сергія Шаповалова, цифри показують,  якщо у Західному регіоні свободу вважають головною цінністю  80%,  то на Сході  таких 93%, а на Донбасі – 96%.

«Люди, які ризикують втратити свободу, починають її більше  цінувати»,  – пояснив  аналітик.  Серед фундаментальних цінностей для прав людини опитані назвали також гідність, рівність, справедливість, матеріальне забезпечення, безпеку та порядок. Причому свобода і справедливість переважають над  матеріальними цінностями.

Тетяна Печончик відзначила, що два роки тому у ціннісному вимірі  на друге місце після свободи виходила безпека. Зараз вона поступилася місцем справедливості. «Ми бачимо, коли опитували людей в 2016 році, коли була активна фаза бойових дій, вони ставили безпеку дещо вище. А сьогодні  у людей зростає запит на справедливість. Можливо, вони не бачать її від тих реформ, які відбуваються. І зараз ця цінність дуже високо оцінюється у всіх регіонах України», – каже експерткиня.

Серед найважливіших прав для людини громадяни називають право на життя, право на житло, освіту та соціальне забезпечення.

Тож що українці знають про права людини,  у  програмі «Насправді» розповідають  Тетяна Печончик і Сергій Шаповалов.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024