Коментарі
Перегляди: 1966
8 жовтня 2020

Саміт Україна-ЄС був успішним

Двосторонній саміт в Брюсселі Україна та Європейський Союз був успішним.  Про це  в ефірі програми «Великий ефір Василя Зими» на телеканалі Еспресо.ТV сказав  Олексій Гарань, професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи».

На його думку, в документі  зафіксовано  низку нових принципових моментів,  зокрема досягнуто домовленості про оновлення Угоди про асоціацію.

«Угода про асоціацію  оновлюватиметься, і це добре.  Приступаємо також до обговорення питання  про так званий промисловий безвіз.  Початок цього був закладений ще за Порошенка і втілювався всіма міністрами закордонних справ та  всіма віце-прем'єрами з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.  Але команда Зеленського продовжила це робити, і  зараз це зафіксовано, тому я думаю, що це треба розцінювати як нашу спільну перемогу». 

Показово те,  каже професор політології, що Європейський Союз у спільній заяві  ухилився від критики дій української влади  в сфері боротьби з корупцією та реформування судової реформи тощо.  На думку Олексія Гараня, ці теми, вочевидь, обговорювалися  на закритих зустрічах. Адже відомо про  заяви послів Великої сімки  щодо політизації правосуддя  в Україні та відходу від боротьби з корупцією.  Але в декларацію певних зауважень, що стосуються боротьби з корупцією,  не потрапило. Це свідчить про те,  каже Олексій Гарань, що Європейський Союз   вирішив не виносити  критику України у публічний простір.

«Це зроблено, можливо, для того, щоб далі втягнути Зеленського  у переговори. Щоб показати і йому, і Росії, що Європейський Союз підтримує Україну», – констатував Олексій Гарань.

Більше про те, чи зможе Зеленський подолати корупцію в Україні та що здобула Україна на саміті з ЄС – дивіться у повному сюжеті програми:

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024