Коментарі
Перегляди: 1415
3 липня 2019

Розведення сил у Станиці Луганській: хто гарантуватиме правопорядок у «сірій зоні», де залишилися жити люди?

У Станиці Луганській відбулося розведення військ з обох сторін. І це зафіксувала і підтвердила Моніторингова місія ОБСЄ. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Президент України Володимир Зеленський. Він також зазначив, що це стало першим маленьким кроком на шляху до сталого припинення вогню на Донбасі.

Чи так це на справді,  що означає розведення військ у  Станиці Луганській і які ризики для України воно може мати – Громадському Телебаченню прокоментувала (з 16:30 хв) політична аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

Вона нагадала, що спроби розвести сили на трьох пілотних ділянках з'явилися ще в 2016 році, і   сьогодні це не нова ініціатива,  а виконання тих домовленостей, які в попередньому складі мінської Тристоронньої контактної групи були досягнуті три роки тому. Але якщо  на двох інших ділянках це розведення відбулося, то в Станиці Луганській воно було найбільш вразливе з точки зору відходу від позицій українських Збройних сил.

 «Це окрема точкова ініціатива,  яка давно висіла в повітрі і яку не вдавалося імплементувати, –– пояснює свою думку політаналітикиня. –  Я думаю, що з українського боку, з боку нового президента, це можливість зачепитися за те, про що вже було домовлено і що вкладається в логіку спроб посунути з мертвої точки Мінський процес. До справжнього  політичного успіху  ще далеко і  абсолютно не означає початку  стійкої тиші навіть на окремо взятій ділянці, тим більше не означає початку реального режиму тиші вздовж всієї лінії фронту, адже буквально після цього розведення відбулися обстріли, були поранені й загиблі на інших ділянках вздовж лінії розмежування».

За словами Марії Золкіної,   ініціатива без домовленості про стійкий режим тиші нічого не буде варта і залишиться суто технічним розведенням сил Збройних сил України та незаконних угруповань «ЛНР» і «ДНР». Проте ризики вона також має. Основний полягає в тому, в який спосіб  регулюватиметься  правопорядок на території, з якої відійшли Збройні сили України.

«Я нагадаю, що на сьогоднішній день декілька вулиць населених пунктів в Станиці Луганській  лишаються у штучно створеній «сірій зоні», звідки відступили  Збройні сили України, – каже Марі Золкіна.  –  Там  проживає  близько 90–100 людей, і хто їм гарантуватиме порядок, на це питання немає відповіді ані  в мінської Тристоронньої контактної групи, ані в місії ОБСЄ».

Українська сторона тепер має гарантувати безпеку цих людей  силами Національної поліції України, які самі не мають гарантії для безпеки.  

«Тому, в який спосіб ми  гарантуватимемо безпеку людей, які там живуть, і чи погодиться місія ОБСЄ супроводжувати кожного співробітника української поліції, якому треба буде йти в цю штучно створену «сіру зону», поки що невідомо», – констатувала Марія Золкіна.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024