Марія Золкіна

Голова напрямку "Регіональна безпека та дослідження конфліктів", дослідниця Лондонської школи економіки й політичних наук 

Коментарі
Перегляди: 833
23 грудня 2020

"Розчарування Зеленським і "слугами" зростає": за що українці критикують владу

Частина українців вважає перевибори ймовірними, бо президент Володимир Зеленський і його партія "Слуга народу" не виконують своїх обіцянок щодо врегулювання миру на Донбасі та розвитку соціально-економічного життя. Про це каже для Gazeta.ua політичний аналітик Марія Золкіна.

Коли українці почали розчаровуватися чинною владою?

— Після президентських та парламентських виборів у суспільстві була висока довіра до новообраної влади. Вона формувалася швидше, ніж до попередників, і протрималася довше. Але у другій половині 2020-го до українців прийшло повне розчарування.

За що критикують політиків?

— Уряд критикують за проблеми з охороною здоров'я, не вирішення соціальних питань щодо забезпеченості та захищеності громадян. Зеленського - за погіршення умов життя, і найголовніше - за врегулювання конфлікту на Донбасі. Цю тему він зробив центральною у своїй зовнішній і внутрішній політиці. А реального прогресу так і не було. Також велику роль зіграла й пандемія, яка підняла на поверхню всі суспільні проблеми.

Які наслідки можуть виникнути для президента і його партії?

— За партію влади торік голосували фактично як за Зеленського. Хотіли нових облич, мали запит на нову якість роботи політиків. Нинішнє розчарування громадян в усьому, що відбувається, може призвести до посилення позицій старих політиків. Наприклад, тих, які входять до проросійської ОПЗЖ. Зараз чим більше населення розчаровуватиметься у Зеленському і його партії, тим більше повертатиметься до своїх старих політичних вподобань.

Як має діяти влада, щоб змінилося ставлення громадян до них?

— Щоб змінити ставлення суспільства, влада має показати ефективність в управлінні державою. Також треба максимально пояснювати свої рішення громадянам. Зараз у влади рішення погано мотивовані, виринають нізвідки і їх постійно відтерміновують. А суспільство через це губиться. Складається враження, ніби влада не знає, що робити. І люди перестають їй довіряти.

За даними соцопитування проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, більше третини українців вірять, що в новому році відбудуться зміни складу уряду і Верховної Ради.

Також за даними цього ж опитування, 28% опитаних вважають Володимира Зеленського невдахою.

Українці обрали президентом Зеленського на виборах 21 квітня 2019 року. У 2-му турі за нього проголосували 73,22% виборців. А партію "Слуга народу" торік підтримувало 43,16% українців.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024