Коментарі
Перегляди: 376
21 жовтня 2022

Російська пропаганда дуже сильна, особливо у країнах третього світу

Багатьом країнам світу в голови вбито російські наративи, що основна причина війни в Україні – розширення НАТО на Схід. Тому час від часу порушується питання про компроміс з Путіним. Останнім часом про нього знову заговорили. Де недопрацьовує Україна– розбиралося видання «Коментарі». Свої думки  з приводу цього висловив науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Він розповів, що тільки-но повернувся з Гани та Нігерії, де був з делегацією від громадянського суспільства. І зі спілкування з представниками цих держав, зазначає він, випливало, як недопрацьовувала там Україна і як глибоко пустили коріння російські меседжі.

 "Крім мене у поїздці брали участь професор Київської школи економіки Олег Нів'євський, а також Тетяна Печончик – голова правління Центру прав людини ZMINA. Ми спілкувалися з різним колом людей – починаючи від фермерів, закінчуючи міністрами, парламентаріями, бізнесменами, навіть одним із двох основних кандидатів у президенти Нігерії. Виявилося, що Африка дуже вразлива до наслідків російсько-української війни. Ціни на продовольство, енергію, добрива зросли в кілька разів. Колосальна інфляція. І їм важливо, щоб ця війна припинилася якнайшвидше, – пояснює експерт. – Причому,  наголошуючи, що вони на боці України, африканці говорять про необхідність йти на компроміси з Росією – аби війна зупинилася якомога швидше".

Це, вважає професор, пов'язано з тим, що багато чого африканці не знають. І, коли їм пояснюєш, що це війна на знищення української нації, цитуєш, що казав Путін про українців, вони щиро дивуються. Адже їм у голови вбито російські наративи, що основна причина війни – розширення НАТО на Схід. Доводиться багато що пояснювати, запевняє Олексій Гарань. І, коли пояснюєш, вони розуміють.

 "Що стосується компромісів із Путіним, я наводив в Африці прості приклади. Якщо вашу країну бомбардують, частину вашої території захопили, вашій нації відмовляють у праві на існування – про що можна домовлятися? Ставлю також питання – чи хочуть вони повернути часи, коли були колонією у Британській імперії? Не хочуть. І визнають, що у нашій ситуації боролися б, як ми", – наголошує експерт.

За його словами, треба розуміти, що російська пропаганда дуже сильна, особливо у країнах третього світу. Це не лише Африка, а й Латинська Америка, Азія.

"Це пов'язано з тим, що вони асоціюють РФ із Радянським Союзом. Мовляв, той допомагав їм у боротьбі з колоніалізмом, тож Росія їм ближча. У їхньому уявленні вона бореться з "поганим Заходом". Наративи, насаджені ще КДБ, продовжують жити й досі. І тут, знову ж таки, доводиться багато на що розплющувати очі. Пояснюючи, що СРСР завжди переслідував свої інтереси, у тому числі вплутавшись у війну в Афганістані. І що нинішня Росія – зовсім не соціалістична держава, а олігархія, диктатура та імперіалізм у чистому вигляді", – зазначає Олексій Гарань.

Що СРСР, що РФ вкидали великі кошти на пропаганду, нагадує він. Використовуючи, зокрема, нафтові та газові ресурси для "прив'язки" до себе не просто окремих політиків, а й цілих країн. Так росіяни діяли у тій же Європі. А вже в країнах третього світу – тим паче.

"Як наслідок – лише половина держав Африки підтримали резолюцію Генасамблеї ООН із засудженням російської агресії проти України. А половина – утрималася. Якщо взяти ключові країни Азії, то та сама Індонезія – найбільша мусульманська країна у світі – під час голосувань в ООН підтримує Україну. А Індія – ні. У Латинській Америці Бразилія висловлює підтримку в ООН. Але у риториці бразильського керівництва залишаються спроби балансувань. Мовляв, ми нейтральні. Не хочемо ні з ким сваритись. А деякі країни (як та ж Індія) взагалі намагаються скористатися моментом, щоб купувати дешево російські енергоресурси та зброю", – пояснює професор.

Водночас,  вважає він, у міру того, як стають очевидними російські злочини, їх все складніше ігнорувати. І Україні обов'язково слід активізувати відповідну роботу із країнами третього світу.

"Багато наших тез знаходять розуміння, – запевняє Олексій Гарань. – Тим більше, що дедалі більше людей бачать, хто винен у війні (Росія) і до чого та призводить (страждає не лише Україна, а й увесь світ). Ще одна теза, яка знаходить розуміння в тих самих мусульманських країнах – це доля кримських татар. Вони про це мало знають. Не уявляють, як росіяни нищать цей корінний народ Криму. Про це слід говорити і в Африці, і в Азії. У тому числі в рамках запланованої поїздки делегації на кшталт нашої – до Індонезії".

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024