Коментарі
Перегляди: 462
21 жовтня 2022

Російська пропаганда дуже сильна, особливо у країнах третього світу

Багатьом країнам світу в голови вбито російські наративи, що основна причина війни в Україні – розширення НАТО на Схід. Тому час від часу порушується питання про компроміс з Путіним. Останнім часом про нього знову заговорили. Де недопрацьовує Україна– розбиралося видання «Коментарі». Свої думки  з приводу цього висловив науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Він розповів, що тільки-но повернувся з Гани та Нігерії, де був з делегацією від громадянського суспільства. І зі спілкування з представниками цих держав, зазначає він, випливало, як недопрацьовувала там Україна і як глибоко пустили коріння російські меседжі.

 "Крім мене у поїздці брали участь професор Київської школи економіки Олег Нів'євський, а також Тетяна Печончик – голова правління Центру прав людини ZMINA. Ми спілкувалися з різним колом людей – починаючи від фермерів, закінчуючи міністрами, парламентаріями, бізнесменами, навіть одним із двох основних кандидатів у президенти Нігерії. Виявилося, що Африка дуже вразлива до наслідків російсько-української війни. Ціни на продовольство, енергію, добрива зросли в кілька разів. Колосальна інфляція. І їм важливо, щоб ця війна припинилася якнайшвидше, – пояснює експерт. – Причому,  наголошуючи, що вони на боці України, африканці говорять про необхідність йти на компроміси з Росією – аби війна зупинилася якомога швидше".

Це, вважає професор, пов'язано з тим, що багато чого африканці не знають. І, коли їм пояснюєш, що це війна на знищення української нації, цитуєш, що казав Путін про українців, вони щиро дивуються. Адже їм у голови вбито російські наративи, що основна причина війни – розширення НАТО на Схід. Доводиться багато що пояснювати, запевняє Олексій Гарань. І, коли пояснюєш, вони розуміють.

 "Що стосується компромісів із Путіним, я наводив в Африці прості приклади. Якщо вашу країну бомбардують, частину вашої території захопили, вашій нації відмовляють у праві на існування – про що можна домовлятися? Ставлю також питання – чи хочуть вони повернути часи, коли були колонією у Британській імперії? Не хочуть. І визнають, що у нашій ситуації боролися б, як ми", – наголошує експерт.

За його словами, треба розуміти, що російська пропаганда дуже сильна, особливо у країнах третього світу. Це не лише Африка, а й Латинська Америка, Азія.

"Це пов'язано з тим, що вони асоціюють РФ із Радянським Союзом. Мовляв, той допомагав їм у боротьбі з колоніалізмом, тож Росія їм ближча. У їхньому уявленні вона бореться з "поганим Заходом". Наративи, насаджені ще КДБ, продовжують жити й досі. І тут, знову ж таки, доводиться багато на що розплющувати очі. Пояснюючи, що СРСР завжди переслідував свої інтереси, у тому числі вплутавшись у війну в Афганістані. І що нинішня Росія – зовсім не соціалістична держава, а олігархія, диктатура та імперіалізм у чистому вигляді", – зазначає Олексій Гарань.

Що СРСР, що РФ вкидали великі кошти на пропаганду, нагадує він. Використовуючи, зокрема, нафтові та газові ресурси для "прив'язки" до себе не просто окремих політиків, а й цілих країн. Так росіяни діяли у тій же Європі. А вже в країнах третього світу – тим паче.

"Як наслідок – лише половина держав Африки підтримали резолюцію Генасамблеї ООН із засудженням російської агресії проти України. А половина – утрималася. Якщо взяти ключові країни Азії, то та сама Індонезія – найбільша мусульманська країна у світі – під час голосувань в ООН підтримує Україну. А Індія – ні. У Латинській Америці Бразилія висловлює підтримку в ООН. Але у риториці бразильського керівництва залишаються спроби балансувань. Мовляв, ми нейтральні. Не хочемо ні з ким сваритись. А деякі країни (як та ж Індія) взагалі намагаються скористатися моментом, щоб купувати дешево російські енергоресурси та зброю", – пояснює професор.

Водночас,  вважає він, у міру того, як стають очевидними російські злочини, їх все складніше ігнорувати. І Україні обов'язково слід активізувати відповідну роботу із країнами третього світу.

"Багато наших тез знаходять розуміння, – запевняє Олексій Гарань. – Тим більше, що дедалі більше людей бачать, хто винен у війні (Росія) і до чого та призводить (страждає не лише Україна, а й увесь світ). Ще одна теза, яка знаходить розуміння в тих самих мусульманських країнах – це доля кримських татар. Вони про це мало знають. Не уявляють, як росіяни нищать цей корінний народ Криму. Про це слід говорити і в Африці, і в Азії. У тому числі в рамках запланованої поїздки делегації на кшталт нашої – до Індонезії".

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024