Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 297
9 липня 2024

Росіяни можуть масштабувати цю тактику: який новий метод атак застосував ворог Тарас Жовтенко

Ворог 8 липня здійснив цинічний удар по Україні, випустивши 38 ракет різного типу. Зокрема Київ росіяни атакували "Кинджалами", Х-101 та іншими балістичними, аеробалістичними та крилатими ракетами. Цього разу росіяни застосували нову тактику запуску ракет. По столиці одночасно завдали ударів одразу трьома ракетами. Безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціатви"  Тарас Жовтенко розповів 24 Каналу, що раніше росіяни намагалися експериментувати із одночасним запуском невеликих груп дронів.

Ворог користується ситуацією

Ворог, за його словами, відправляв на територію України не тільки великі групи безпілотників, але й невеличкі – від 2 – 3 до 5 – 7 одиниць. Росіяни спостерігали, як на це реагує система ППО України.

"Українським Повітряним силам було дуже важко в засвітці на радарі з'ясувати, чи вони бачать один дрон, чи невелику групу. Було важко ідентифікувати, яка точна кількість дронів криється за засвіткою, що бачить оператор на екрані радарної системи", – пояснив він.

Противник користується ситуацією, поки українські сили не мають сучасної західної авіації, яка б патрулюючи повітряний простір України, доповнювала можливості наземних зенітно-ракетних комплексів і радарних установок.

"Поки дії авіації, наземних ЗРК і систем ППО не координується літаками ДРЛВ, які вже не підході до України, маємо труднощі із з'ясуванням, скільки цілей на одній засвітці є реально", – наголосив Жовтенко.

Росіяни, розуміючи це, почали розширювати свій експеримент тепер вже з ракетами. До певної міри, на його думку, ворогу вдається маневрувати і використовувати наразі недосконалість наших радарних установок і того, як ефективно і точно можемо виявляти, що перебуває в повітряному просторі України.

"Нам потрібно бути готовими до того, що росіяни можуть масштабувати цю тактику, і застосовувати її щонайменше під час кількох наступних ракетних атак", – зауважив експерт з міжнародної безпеки.

Зараз, за словами Тараса Жовтенко, шукаються додаткові технічні рішення, для розв'язання цієї проблеми з крилатими ракетами. Також маємо бути максимально точними в розумінні того, що відбувається в повітряному просторі України. Це є запорукою нашої ефективної протидії ударам росіян.

Останні новини з категорії Коментарі

Три несподіванки з опитування до Дня Незалежності

Олексій Гарань про кілька показників соціологічного опитування до Дня Незалежності України, які виявилися несподівано високими
24 серпня 2024

Евакуація з Курщини: Марія Золкіна розповіла, яку відповідальність має перед російським населенням Україна

Марія Золкіна про те, чи обов'язково Україні евакуйовувати росіян та яку відповідальність перед населенням контрольованої Силами оборони тер...
24 серпня 2024

Курська операція – це реалізація наших прав на самооборону – Тарас Жовтенко

Захід може розширити рамки дозволів щодо застосування зброї. Про це виданню «Коментарі» заявив Тарас Жовтенко
23 серпня 2024

Олексій Гарань: У незалежній Україні ніколи не було монополізації влади

Як велика війна росії проти України вплинула на розуміння суверенності українським народом, чи готові українці до компромісів з агресором за...
23 серпня 2024