Медіа
Перегляди: 1347
31 жовтня 2014

Росія зацікавлена не в незалежності "ДНР-ЛНР", а в замороженні конфлікту - експерти

Отже, цими вихідними в самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" відбуватимуться вибори. Україна, ЄС, ООН, НАТО, США вустами своїх представників уже попередили, що в міжнародній площині ці вибори не матимуть жодного наслідку, оскільки вони не відповідають духу мінських домовленостей і, відповідно, їх результати не буде визнано.
 

Позиція Росії уже традиційно відрізняється кардинально. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, навпаки, заявив, що Москва вважає псевдовибори одним із головних кроків на виконання мінських домовленостей і результати визнає.
Власне, нічого несподіваного. Бо зрозуміло, хто справжній натхненник, ініціатор та фінансист того дійства, яке відбудеться в неділю (а подекуди почалося ще в четвер) у маріонетковій Новоросії. Нині більше цікавості до того, як розвиватимуться події після виборів. Диванна сотня Фейсбуку, приміром, переконана, що сценарій Росії полягає у тому, щоб вивести на міжнародну арену новий суб'єкт і вже на офіційному рівні, уклавши відповідні угоди, нібито на законних підставах ввести свої війська на територію півдня Донбасу. Бліцкриг - не бліцкриг, але повзуче просування у напрямку Криму, мовляв, може відбутися.
Проте більшість експертів переконані, що саме зараз значно менше, ніж, приміром, улітку, підстав чекати, що Росія, чия економіка вже почала відчувати наслідки санкцій, зважиться на пряму військову агресію.

Відомий російський політик та опозиціонер Борис НЄМЦОВ на запитання "Голосу України": "Як використає Росія результати виборів?" відповів лаконічно: "Тільки як плацдарм для провокацій та агресії".

Дипломат, голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан ЯРЕМЕНКО також переконаний, що кардинальних змін очікувати не слід. "На ці вибори не можна дивитися як на щось правове, з чого постане нова ситуація чи політика. Вони і є продовженням певної політики і відбуваються на розвиток ситуації, яку запланувала і реалізовує Російська Федерація давно й послідовно. Очевидно, план РФ полягає у тому, щоби створити на цій території певні органи влади, надати їм легітимність. І звичайно, за допомогою виборів, Москва намагатиметься продовжувати політику, мета якої - дестабілізація України". Також Богдан Яременко переконаний, що Росія нині зацікавлена залишити "ДНР-ЛНР" у складі України, щоб і надалі мати можливість потужного впливу на країну. "Насправді реалізація сценарію у формулі незалежності цього анклаву розв'язує Україні руки. Владу буде поставлено перед фактом, що вона не контролює цю територію, а, отже, місцеві мешканці більше не зможуть стримувати розвиток реформ, формування політичної нації, не перешкоджатимуть руху в напрямку ЄС".

Політолог фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Марія ЗОЛКІНА впевнена, що Росія вибори визнає. "Для неї це визнання повністю вкладатиметься в логіку замороження конфлікту. Таким чином Москва намагається показати західним державам, що готова йти на певні поступки, приміром, у газових питаннях, але від розхитування ситуації в Україні не відмовляється. З другого боку, у такий спосіб Кремль впливає на свою внутрішню аудиторію, демонструючи, що "проект Новоросія" нібито життєздатний і не дарма Росія його підтримує. Так само це сигнал і для тієї частини мешканців Донбасу, яка досі підтримує сепаратистський сценарій. Що стосується західних держав, то ми вже бачимо: логіка поведінки Заходу розвертається в інший бік: від застосування санкцій як реакції на дії Москви до політики попередження про них. Нині Росію уже заздалегідь попереджають: якщо вона визнає вибори, то до неї буде застосовано новий пакет санкцій, які ще серйозніше вдарять по фінансовому і банківському секторах країни". 

Політолог переконана, що Україна так само повинна вдатися до прикладу Заходу і ще до виборів виступити із заявою від імені МЗС чи навіть Президента, попередивши, якими будуть дії України у разі визнання Росією цих виборів. 

Наталя ФІЛІПЧУК

Голос України