Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1298
11 жовтня 2023

Росія вийшла на черговий виток ядерного шантажу: про тупикові проєкти та невдалі випробування розповів Тарас Жовтенко

Історія зі скасуванням ратифікації Договору про заборону ядерних випробувань, укладеного зі Сполученими Штатами, є черговим шантажем Російської Федерації. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив безпековий аналітик  Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

«Насправді я теж вважаю, що вся ця історія зі скасуванням ратифікації цього договору — це продовження того ж ядерного шантажу, тільки просто в іншій обгортці. Тому що насправді західні союзники ще влітку 2022 року дали російському режиму дуже чітко зрозуміти, які будуть наслідки для Російської держави загалом, для російських збройних сил і ядерних сил, і, зокрема, персонально навіть для представників російського військового й політичного керівництва, якщо Кремль наважиться використати ядерну зброю та втілити в життя той ядерний шантаж, який лунав ще тоді у контексті невтручання країн Заходу в агресивну війну, яку Росія розв’язала проти України, припинення поставок західної зброї в Україну», — сказав експерт.

Він нагадав, що на ядерний шантаж Росії Захід тоді дав досить упевнену відповідь: Сполучені Штати разом із європейськими союзниками провели стратегічні навчання сил ядерного стримування. Крім того, ці практичні кроки були доповнені офіційним і неофіційним попередженням російському керівництву щодо тих наслідків, які матимуть місце, якщо Росія наважиться використати ядерну зброю в одному з трьох можливих сценаріїв.

«Перший сценарій — це був варіант використання ядерної зброї Росії на території України. І результатом цього був би удар Заходу по російському угрупованню військ на території України та його знищення протягом кількох днів, зокрема й російського військового потенціалу в Криму. Другий варіант був пов’язаний з використанням Росією тактичної ядерної зброї на нейтральній території, тобто десь у нейтральних водах або, наприклад, десь на нейтральній території або сухопутній, або морській. У цьому випадку російський ядерний потенціал, який був залучений для такого інциденту, теж підлягав знищенню. І третій сценарій — це використання Росією тактичної ядерної зброї проти будь-якої країни Заходу. Насамперед розглядалися країни-члени Північноатлантичного альянсу. У цьому випадку Росію попередили, що протягом кількох днів — до тижня — буде демонтовано весь стратегічний ядерний потенціал Російської Федерації на території самої Росії», — зазначив Жовтенко.

Він звернув увагу, що з цього моменту відбувся дуже різкий спад російської ядерної риторики: такі аргументи мали дію. Ядерний шантаж тоді трансформувався в ситуацію навколо Запорізької атомної електростанції. Зараз же почався черговий виток: з’явилися заяви про можливість використання Росією ядерної зброї умовно на своїй території — «шарахнути над Сибіром».

«Ну, і варіанти з ядерними випробуваннями знову ж таки на своїй території — це теж опція для того, щоб Кремль міг якось формально продемонструвати свій ядерний потенціал, що він може ще щось протиставити західному ядерному арсеналу і водночас не перейти тих реальних “червоних ліній”, які Захід окреслив для Кремля в плані практичного використання ядерної зброї або у форматі продовження агресії проти України, або у форматі розширення цієї агресії проти країн-членів НАТО. Тому вся ця історія, як мені здається, це просто чергова еволюція російського ядерного шантажу», — сказав Жовтенко.

Експерт також наголосив, що Росія намагалася проводити випробування якщо не самих ядерних боєзарядів, то якихось нових носіїв ядерних зарядів, і вони закінчувалися не зовсім вдало. Він нагадав, що на засіданні дискусійного клубу «Валдай» президент РФ Володимир Путін згадав ракету «Буревісник», яка нібито вже успішно пройшла чергові випробування.

«Насправді західні розвідки говорять про те, що Росія тільки готується провести ці випробування… Ну, і, скажімо, це будуть наступні випробування після останніх, здається, 2019 року вони відбувалися, вкрай провальних якраз на Новій Землі. Унаслідок вибуху цієї ядерної установки 45-й полігон військово-морського флоту Російської Федерації було виведено з ладу та визнано непридатним для використання на кілька найближчих десятиліть. Тобто, в принципі, це тупиковий проєкт», — розповів Жовтенко.

На його думку, у РФ достатньо таких тупикових проєктів, якими вона намагатиметься шантажувати світ.

«При цьому реальні випробування всіх цих прототипів насправді практично ніколи не закінчуються чимось хорошим. І те, що Росія знову дістає після провальних випробувань проєкт “Буревісника”, — це просто демонстрація того, що якщо навіть ми влаштуємо невеликий ядерний вибух, то це буде ядерний вибух не від боєголовки, щоб нас, у принципі, не можна було звинуватити в тому, що ми ось тестуємо ядерну зброю, що це в нас рветься носій, але з тим самим ефектом, з яким вибухнула б ядерна боєголовка такого серйозного тактичного рівня або, наприклад, стратегічна малої потужності», — вважає експерт.

Жовтенко також зазначив, що наразі незрозуміло, в якому стані перебуває весь ядерний арсенал РФ і носії.

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024