Медіа
Перегляди: 1774
2 лютого 2015

Росія без голосу. Шантаж не спрацював

Грюкнути дверима, не платити членські внески, заморозити будь-який діалог у разі, якщо право голосу не повернуть такими були головні погрози російської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи. Ще на початку тижня більшість оглядачів схилялися до думки, що депутатам Держдуми таки дозволять повернутися у Палац Європи. Причин так вважати вистачало.
 
 

Ще задовго до зимової сесії президент ПАРЄ Анн Брассер не дозволила проводити фотовиставку, присвячену Донбасу (до речі, серед багатьох знімків цієї експозиції є роботи й нашого фотожурналіста Олександра Клименка). Навіть на такий невинний крок керівник асамблеї не пішла, аби "зайве не дратувати росіян". Утім, то був лише перший дзвіночок. Справжнім шоком став проект резолюції, підготований моніторинговим комітетом, котрий, як вже писав "Голос України", звинувачував РФ у фінансуванні й розпалюванні війни на сході України і водночас пропонував повернути російській делегації право голосу, звузивши обмеження до символічних, як, наприклад, заборона виступати доповідачами. Успіх росіянам мало гарантувати й те, що предметом переговорів (звичайно, не на офіційному рівні) стала свобода льотчиці Надії Савченко, яка відтепер є ще й членом ПАРЄ від України. Та, схоже, росіяни переборщили з шантажем. З цього приводу з'явився навіть анекдот: російська делегація у ПАРЄ в обмін на свободу Надії Савченко вимагає вертоліт та 2 мільйони доларів. Мало того, російські делегати то обіцяли випустити Надію, то відхрещувалися від своїх пропозицій.

Зрештою, європейці зрозуміли, що ними просто намагаються маніпулювати, й у четвер увечері, напередодні голосування, різко змінили позицію. Більше того, в ухваленій резолюції вони вимагають звільнити Савченко протягом 24 годин, уже не пропонуючи жодних "пряників" взамін. Хоча, з другого боку, тепер остаточно зрозуміло, що свобода стала для Надії ще більш недосяжною, ніж була. Адже жодна Рада Європи Кремлю не указ.

Як би змінилася ситуація з ізоляцією Росії, коли б ПАРЄ зняла обмеження, "Голос України" запитав у експерта фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марії Золкіної. 

"У такому випадку у зовнішній політиці Росії стосовно України та Європейського Союзу навряд чи щось змінилося б, -- каже експерт. -- Участь Росії у ПАРЄ має для них лише політичну символічність нібито причетності до західного світу. Водночас у міжнародному контексті, набагато гірше було б, якби санкції з Росії зняли. Це стало б результатом успіху політичного шантажу, який застосувала російська делегація. Якби ці санкції були зняті, Європа поступилася б частиною своїх інтересів. Плюс послаблення санкцій створило би прецедент у сучасній історії ПАРЄ, за якого інші країни, що мають проблеми з демократією (як, приміром, Вірменія, Азербайджан, що в один голос підтримують РФ в асамблеї) могли б висувати певні вимоги й вимагати компроміс".

Водночас експерти й політологи негативно ставляться до погроз Росії вийти з Ради Європи. В цьому разі постраждає передусім громадянське суспільство, адже Росія відмовиться від Європейської конвенції з прав людини, і її громадяни не зможуть захищати свої права у міжнародних судових інстанціях.

Хронологія подій

10 квітня 2014 року на весняній сесії ПАРЄ російську делегацію позбавлено права голосу до кінця року. Не чекаючи голосування з цього приводу, делегація Держдуми залишила сесійну залу.

27 січня 2015 року ПАРЄ ухвалює резолюцію "Гуманітарна ситуація українських біженців та переміщених осіб", у якій РФ звинувачують в ескалації конфлікту на сході України, фінансуванні й відправці так званих "добровольців", оснащення їх зброєю.

28 січня 2015 року резолюцією російську делегацію знову позбавлено права голосу до квітня 2015 року. Російська делегація на знак протесту покидає сесійну залу. Її голова Олексій Пушков заявив, що росіяни не повернуться до Страсбурга до кінця року й, не виключено, подумають про вихід з Ради Європи.

Цитата

Член української делегації у ПАРЄ Ірина Геращенко:

 -- Це голосування було дуже важливим. Ми всі хвилювалися, виступали, намагаючись донести якомога більше правди про ситуацію на Донбасі. Ми раді, що вдалося зламати ситуацію, бо ще вчора росіяни були на сто відсотків упевнені, що проросійське лобі в ПАРЄ протисне "діалог", і всім цим людям, що голосували за війну проти України, повернуть повноваження. Але ми й далі будемо тиснути на те, щоб так звані ЛНР і ДНР були визнані терористичними організаціями, а їхній спонсор РФ -- країною-агресором.

 

Тетяна ПАСОВА.

Голос України