Рік Президента Зеленського: про позитиви й негативи - Олексій Гарань

Медіа
Перегляди: 1595
27 квітня 2020

Закінчення епохи бідності не сталося, так само, як і не було виконано більшості гасел передвиборчої кампанії Володимира Зеленського, які й неможливо було виконати, тому що вони були популістські.

Таку думку висловив науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань у програмі «Червона лінія» на Телеканалі Еспресо, оцінюючи річницю президентства Зеленського.

Науковець зазначив, що хоча він і належав до критиків Володимира Зеленського в ході кампанії,  та все ж сподівався, що на посту президента  його позиція модифікуватиметься, ставатиме більш збалансованою та зваженою, більш продержавницькою. На жаль, цього не сталося, зауважив Олексій Гарань.

Серед позитивів першого року президентства він назвав ухвалення закону про ринок землі й відновлення закону про незаконне збагачення,  яке свого часу Конституційний суд визнав неконституційним.  Решта, що було зроблено позитивного, на думку наукового директора Фонду,  робилося і попередньою владою та  парламентом.

«Це і ухвалення  виборчого кодексу, і те, що запрацював Вищий антикорупційний суд, що відбувається судова реформа... Але все те позитивне, що є зараз, було зроблено ще за попередньої влади і зафункціонувало лише тепер. І то з великими проблемами», – каже професор політології.

 Негативи, на його думку, полягають у тому, що відбулася монополізація влади. Хоча зараз і  відбувається диференціація монобільшості, а до парламенту почала повертатися його функція  пошуку можливих компромісів, втім при цьому тенденція до монополізації влади – зосередження влади в одних руках – залишається.

Більше того, як зазначив Олексій Гарань, занадто багато влади сконцентровано в руках неконституційного органу – патронатної служби президента, де Андрій Єрмак фактично за своїми повноваженнями наближається до віце-президента.

«Ми бачимо, як легко поміняли генпрокурора, саме в ту секунду, коли він показав, що хоче, ну, хоч трохи стати незалежним від президента. І це  дуже показовий знак, як свого часу стало показовим знаком звільнення ЦВК під надуманими приводами», – зауважив Олексій Гарань.

Здала Україна свої позиції  й на зовнішньополітичному напрямку, вважає він.

«І  хоч відбулися обміни заручниками, але в цілому позиція України стала набагато гіршою, ніж була до обрання Зеленського, ми втратили багато козирів, ми пішли на суттєві поступки. Завдяки позиції експертного середовища і громадянського суспільства, акції «Ні – капітуляції!» на даний момент вдалося заблокувати створення так званої Консультативної ради,  але  ми не знаємо, що буде далі. Тому що і на російському, і на американському напрямках все вирішується не Міністерством закордонних справ України, а паном Єрмаком. І це дуже небезпечно», – наголосив Олексій Гарань.

Останні новини з категорії Медіа

Як відновлюють духовні споруди на Київщині

Відеоматеріал про відновлення релігійних об’єктів, постраждалих від обстрілів та пограбування внаслідок повномасштабного вторгнення росії в...
7 травня 2024

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024