Медіа
Перегляди: 1142
19 листопада 2014

Річниця Майдану - ваідеотрансляція з Укрінформу

Пряма трансляція відбулася 19 лист. 2014

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».
Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Давид Арахамія - прес-секретар «Народного ополчення» (м. Миколаїв); Володимир Вятрович - голова Українського інституту пам'яті; Олексій Гарань - професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Руслана Лижичко - співачка, громадський діяч; Мустафа Наєм - журналіст, обраний народним депутатом України («Блок Петра Порошенка»); Наталія Соколенко - громадська активістка, Громадське радіо; Марія Томак - громадська активістка, Центр Громадянських Свобод і Євромайдан SOS.

 
  • Ірина Бекешкіна

    Ірина Бекешкіна: директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва"

  • Наталія Соколенко

    Наталія Соколенко: громадська активістка, представник Громадського радіо

  • Володимир В'ятрович

    Володимир В'ятрович: голова Українського інституту пам'яті

  • Олексій Гарань

    Олексій Гарань: професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія"

  • Мустафа Найєм

    Мустафа Найєм: журналіст, обраний народним депутатом України ("Блок Петра Порошенка")

 
Обговорювалися питання :
1.Чим був Майдан для людей: громадська думка населення України. 
2.Чи переміг Майдан? Досягнуті і недосягнуті цілі Майдану.
3.Відмінності між Майданом-2004   і Майданом- 2013-2014.
4.Чи можливий третій Майдан? 
 
Підсумкові матеріали:
 
Бекешніка назвала відмінності між Євромайданом і Помаранчевою революцією 
 
Головною відмінністю Майдану 2004 року від Євромайдану 2013-2014 років стало те, що Помаранчева революція носила політичний характер, натомість унікальними ознаками Євромайдану були самоорганізація громадян та усвідомлення відповідальності за долю країни. 
Про це під час круглого столу в Укрінформі розповіла директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. 
"Майдан 2004 року організовували політики, керували політики і головною силою були вони. На Майдані 2013-2014 року жодного разу не скандували прізвища політиків, цей Майдан був результатом самоорганізації людей. В нашому опитуванні 80% тих, хто був на Майдані, відповіли, що вони приїхали самі, ніхто їх не кликав. Той Майдан був політичний, цей Майдан був громадянський", - сказала Бекешкіна. 
Вона наголосила на тому, що ще однією відмінністю є більш радикальні настрої в учасників Євромайдану 2013-1014 років, чого фактично не було під час Помаранчевої революції.
 
Найбільше від подій на Майдані виграв український народ та тогочасна опозиція - експерти 
 
Експерти вважають, що найбільше від подій на Євромайдані виграв український народ та тогочасна опозиція, яка зараз прийшла до влади. 
Про це під час круглого столу на тему: "Річниця Майдану" в Укрінформі зазначила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. 
"На думку абсолютної більшості експертів найбільше від Майдану виграв насамперед український народ та тогочасна опозиція", - сказала Бекешкіна.
За її словами, експерти схиляються до думки, що події на Майдані були революцією за демократизацію та європейський вибір. Більшість експертів вважає, що основні цілі революції були досягнуті, а саме повалення влади Віктора Януковича і його соратників, відновлення курсу на євроінтеграцію, а також підписання Угоди з ЄС. 
Вона зазначила, що окрім цього експерти вважають, що досі не реалізовано такі цілі Майдану, як реальна боротьба з корупцією та проведення ефективної люстрації. 
Водночас, Бекешкіна наголосила на тому, що серед експертів переважає точка зору щодо появи найближчим часом (рік-два) третього Майдану. "Більшість опитаних нами експертів вважають, що Майдан - 3 можливий", - додала вона.
Опитування було проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з 13 по 18 листопада 2014 року. Зокрема, було опитано 46 експертів. 
 
Більшість населення Донбасу називають Євромадан "державним переворотом" - Бекешкіна 
 
На територіях, які підконтрольні Донецькій народній республіці фактично немає людей, котрі позитивно оцінюють Євромайдан. Так, 72% жителів Донбасу називають революцію "державним переворотом", причому 51% певні, що переворот був здійснений за підтримки Заходу. 
Про це у ході круглого столу на тему: "Річниця Майдану" в Укрінформі повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна. 
"На Донбасі фактично більше 70% вважають що революція, яка відбулася, - це був державний переворот. Причому більше половини населення Донбасу вважає, що це державний переворот, який здійснений за підтримки Заходу", - зазначила Бекешкіна.
За її словами, попри негативне ставлення жителів Донбасу до Євромайдану, все ж таки більшість населення України сприймає революцію позитивно. Так, у західному регіоні більшість (70,5%) бачать Майдан як усвідомлену боротьбу громадян за свої права. Такої ж думки дотримуються жителі центральної України (48%).
Зокрема, Бекешкіна зазначила, що на півдні та сході України ставлення до Євромайдану є неоднозначним. Так, на Півдні 20% вважають Євромайдан усвідомленою боротьбою громадян за свої права, проте 34% населення розділяють думку жителів Донбасу, називаючи революцію "державним переворотом".
Загальнонаціональне дослідження було проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 18 жовтня 2014 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Криму. 
Усього було опитано 2025 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024