Опитування
Перегляди: 2885
2 квітня 2008

Результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо членства України в НАТО та ЄС

 

Загальноукраїнське опитування дорослого населення України було проведено Фондом “Демократичні ініціативи”. Польову роботу здійснила фірма “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 17-31 березня 2008 р. Методом інтерв’ю опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%. Спонсор опитування Посольство Швеції в Україні та Шведське агентство з питань міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA). Опитування було приурочене до проведення Бухарестського саміту НАТО.

  • Більшість громадян України не відчуває себе європейцями (25% відчувають свою належність до європейців, 70% - ні). Регіонально свою належність до європейців визнають лише жителі Західної України. Натомість серед українців виявилося більше тих, хто відчуває свою належність до СНД (52% відчувають свою належність до СНД, 42% - ні). Регіонально свою належність до СНД найбільше відчувають жителі Донбасу й Криму.
  • Якби у найближчу неділю відбувся референдум щодо членства у Європейському Союзі, у ньому узяло б участь 78% громадян України. Більшість з них (56%) проголосувала б „за” вступ, 25% – „проти”, 19% ще не визначилися. Спостерігається негативна динаміка громадської думки у порівнянні із груднем 2007 року (тоді за вступ до ЄС проголосувало б 64%), але позитивна у порівнянні із 2005 роком (тоді – 47%).
  • Якби у найближчу неділю відбувся референдум щодо членства у НАТО, у ньому узяло б участь 68% громадян України. Більшість з них (59%) проголосувала б „проти” вступу, 22% – „за” і 19% тих, хто ще не визначився.
  • Спостерігається негативна динаміка громадської думки у порівнянні із груднем 2007 року (тоді за вступ до НАТО) проголосували б 32%. Протягом чотирьох місяців – з грудня 2007 року по березень 2008 року, коли почалося активне обговорення прагнення України отримати ПДЧ на Бухарестському саміті, підтримка населенням членства України в НАТО знизилася на 10%.
  • Членство в НАТО переважно підтримують жителі Західної України та Києва, а також ті, хто відчуває себе європейцями.
  • Вступ до НАТО підтримують «помаранчеві» виборці – ті, хто голосував за НУНС (54%) і БЮТ (51%). Проте і серед них є значна частина таких, хто виступає проти вступу України до НАТО – 33% серед виборців НУНС і 27% серед виборців БЮТ. Серед виборців КПУ 1.3% виступають за вступ до НАТО, 95% - проти. Серед виборців Партії Регіонів 2% виступають за вступ до НАТО, 92% - проти
  • Більше двох третин – 70% громадян України – вважають важливим для себе знати, якими були б наслiдки вступу чи не вступу України до НАТО.
  • Знають про існування державної програми iнформування громадськостi з питань євроатлантичної iнтеграцiї 7% опитаних, ще 32% чули, що така програма є, але мало про неї знають, а 50% не знають про це нічого.
  • Визнали себе добре поінформованими щодо наслідків вступу чи не вступу до НАТО лише 16%, 37% – дещо поінформовані, а 31% мало поінформовані і ще 16% не поінформовані зовсім.
  • Загалом лише 6% громадян України вважають, що держава достатньо інформує громадян про те, якими є наслідки вступу країни до НАТО, ще 30% вважають, що певна інформація є, але її недостатньо, а на думку 43%, корисної інформації, практично, немає. Не цікавляться цими питаннями 11% опитаних.
  • Лише 13% громадян протягом цього року доводилося неодноразово знайомитися у засобах масової інформації з інформаційними матеріалами щодо НАТО, 34% – дуже рідко, а 39% таких матеріалів майже не зустрічали.
  • Найбільше (40%) опитані зазначають, що зустрічали матеріали про НАТО у ЗМІ більш негативні, 24% – більш позитивні. А 24% – нейтрально-інформативні.
  • На індикативні запитання, які давали змогу виявити знання респондентів про НАТО, лише меншість дала правильні відповіді: 18.5% – що рішення у НАТО ухвалюються консенсусом і 17% – що НАТО не веде війни в Іраку. Ці цифри лишаються практично незмінними протягом останніх років.
  • Останнє питання є принциповим для ставлення до членства України в НАТО: ті, хто вважає, що Україна не веде війну в Іраку, проголосували б на референдумі за вступ до НАТО, а ті, хто вважає, що Україна веде війну в Іраку, проголосували б проти.

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023