Опитування
Перегляди: 3018
2 квітня 2008

Результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо членства України в НАТО та ЄС

 

Загальноукраїнське опитування дорослого населення України було проведено Фондом “Демократичні ініціативи”. Польову роботу здійснила фірма “Юкрейніан соціолоджі сервіс” 17-31 березня 2008 р. Методом інтерв’ю опитано 2000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2.2%. Спонсор опитування Посольство Швеції в Україні та Шведське агентство з питань міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA). Опитування було приурочене до проведення Бухарестського саміту НАТО.

  • Більшість громадян України не відчуває себе європейцями (25% відчувають свою належність до європейців, 70% - ні). Регіонально свою належність до європейців визнають лише жителі Західної України. Натомість серед українців виявилося більше тих, хто відчуває свою належність до СНД (52% відчувають свою належність до СНД, 42% - ні). Регіонально свою належність до СНД найбільше відчувають жителі Донбасу й Криму.
  • Якби у найближчу неділю відбувся референдум щодо членства у Європейському Союзі, у ньому узяло б участь 78% громадян України. Більшість з них (56%) проголосувала б „за” вступ, 25% – „проти”, 19% ще не визначилися. Спостерігається негативна динаміка громадської думки у порівнянні із груднем 2007 року (тоді за вступ до ЄС проголосувало б 64%), але позитивна у порівнянні із 2005 роком (тоді – 47%).
  • Якби у найближчу неділю відбувся референдум щодо членства у НАТО, у ньому узяло б участь 68% громадян України. Більшість з них (59%) проголосувала б „проти” вступу, 22% – „за” і 19% тих, хто ще не визначився.
  • Спостерігається негативна динаміка громадської думки у порівнянні із груднем 2007 року (тоді за вступ до НАТО) проголосували б 32%. Протягом чотирьох місяців – з грудня 2007 року по березень 2008 року, коли почалося активне обговорення прагнення України отримати ПДЧ на Бухарестському саміті, підтримка населенням членства України в НАТО знизилася на 10%.
  • Членство в НАТО переважно підтримують жителі Західної України та Києва, а також ті, хто відчуває себе європейцями.
  • Вступ до НАТО підтримують «помаранчеві» виборці – ті, хто голосував за НУНС (54%) і БЮТ (51%). Проте і серед них є значна частина таких, хто виступає проти вступу України до НАТО – 33% серед виборців НУНС і 27% серед виборців БЮТ. Серед виборців КПУ 1.3% виступають за вступ до НАТО, 95% - проти. Серед виборців Партії Регіонів 2% виступають за вступ до НАТО, 92% - проти
  • Більше двох третин – 70% громадян України – вважають важливим для себе знати, якими були б наслiдки вступу чи не вступу України до НАТО.
  • Знають про існування державної програми iнформування громадськостi з питань євроатлантичної iнтеграцiї 7% опитаних, ще 32% чули, що така програма є, але мало про неї знають, а 50% не знають про це нічого.
  • Визнали себе добре поінформованими щодо наслідків вступу чи не вступу до НАТО лише 16%, 37% – дещо поінформовані, а 31% мало поінформовані і ще 16% не поінформовані зовсім.
  • Загалом лише 6% громадян України вважають, що держава достатньо інформує громадян про те, якими є наслідки вступу країни до НАТО, ще 30% вважають, що певна інформація є, але її недостатньо, а на думку 43%, корисної інформації, практично, немає. Не цікавляться цими питаннями 11% опитаних.
  • Лише 13% громадян протягом цього року доводилося неодноразово знайомитися у засобах масової інформації з інформаційними матеріалами щодо НАТО, 34% – дуже рідко, а 39% таких матеріалів майже не зустрічали.
  • Найбільше (40%) опитані зазначають, що зустрічали матеріали про НАТО у ЗМІ більш негативні, 24% – більш позитивні. А 24% – нейтрально-інформативні.
  • На індикативні запитання, які давали змогу виявити знання респондентів про НАТО, лише меншість дала правильні відповіді: 18.5% – що рішення у НАТО ухвалюються консенсусом і 17% – що НАТО не веде війни в Іраку. Ці цифри лишаються практично незмінними протягом останніх років.
  • Останнє питання є принциповим для ставлення до членства України в НАТО: ті, хто вважає, що Україна не веде війну в Іраку, проголосували б на референдумі за вступ до НАТО, а ті, хто вважає, що Україна веде війну в Іраку, проголосували б проти.

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024