Медіа
Перегляди: 1095
5 листопада 2014

Результати проміжних виборів до Конгресу США відкривають перед Україною нові перспективи

США зробили вибір: республіканці контролюватимуть обидві палати в конгресі.

Результати проміжних виборів до Конгресу США відкривають перед Україною нові перспективи, переконана аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна. Про те, чого чекати офіційному Києву від нового складу Конгресу, експерт розповіла в коментарі «Голосу України»:

-- Думаю, що перемога республіканців однозначно вплине на відносини із Україною. Їм треба використати те, що вони отримали більшість, і за ці два роки, що залишились до чергових президентських виборів, сформувати конструктивну опозицію до Обами.  Та показати, що вони і у внутрішній політиці можуть запропонувати щось нове, і у зовнішній будуть набагато ефективнішими менеджерами та опонуватимуть більш м’якій позиції Обами. Із внутрішньополітичних мотивів вони намагатимуться формувати контраст, у тому числі і щодо позиції до Росії. Що стосується України, то, думаю, нам можна очікувати на більш рішучі кроки підтримки. Причому не тільки від самих республіканців у сенаті та палаті представників, а і Барака Обами, якого ця новостворена більшість підштовхуватиме до більшої підтримки України, і до серйозніших кроків по обмеженню дій РФ. Тому що зараз Президентові доведеться постійно обертатися на цю більшість.

Стосовно конкретних кроків, які можна прогнозувати, то, думаю, що найімовірніше у листопаді буде реанімовано питання про надання Україні статусу особливого партнера поза НАТО. Пам’ятаємо, що у вересні саме з ініціативи республіканців це питання було серйозно поставлено на порядок денний. І якщо це рішення буде ухвалено, то Обамі нічого не залишиться як поставити свій підпис.

Ще навесні, від початку російської агресії, представники республіканської партії говорили про те, що Україні потрібно надати конкретну військову допомогу. Присвоєння Україні статусу особливого партнера поза НАТО справді передбачає можливість її надання. Тобто: якщо це рішення буде ухвалено, то створиться така можливість. Статус особливого партнера, нагадаю, передбачає можливість надання військово-технічної допомоги, допомоги людськими ресурсами, окремої фінансової допомоги на зміцнення обороноздатності. Такі опції створяться і уможливляться.  Але це, щоправда, не означає, що цю допомогу Україна отримає. Тому що, аби реалізувати конкретний інструмент із цього пакету пропозицій, треба буде ухвалювати окремі рішення: про виділення певного траншу фінансової допомоги на здійснення обороноздатності, про надсилання контингенту, про виділення зброї. І тут уже буде важлива позиція президента. Оскільки саме він ухвалюватиме окремі рішення про те, яку саме допомогу Україні надавати, і якими - військовими, фінансовими чи людськими ресурсами.

Та все ж нагадаю, отримавши більшість, республіканці намагатимуться представити себе як більш рішучих гравців. І мова може йти і про жорсткіші санкції по відношенню до РФ, і про надання Україні якщо не статусу особливого партнера, то розгортання нових форматів співпраці.