Реформи в Україні: недороблене і недовиконане

Опитування
Перегляди: 7749
21 грудня 2017

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 23 жовтня по 5 листопада 2017 року.  Було опитано  1614 респондентів  віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,6%.
Це дослідження було представлено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • Лише 9% українців вважають боротьбу з корупцією в Україні успішною, причому повністю успішною – тільки 1%. На думку 86% громадян, боротьба з корупцією є неуспішною, причому 60% оцінили її як повністю провальну.
  • Протягом року, що минає, давали хабаря (грошима чи у вигляді подарунків) 17% населення. Зауважимо, що 14% опитаних відмовилися відповідати на це запитання.
  • Більшість українців – 60% – основну відповідальність за неуспішність боротьби з корупцією покладає на Президента, 37% – на суди, 42% – на Верховну Раду, 29,5%  – на новостворені антикорупційні органи, 25,5%  – на старі правоохоронні органи.
  • Лише 13% українців вважають виправданим підвищення зарплат для чиновників, бо це зможе підвищити престиж державної служби та подолати хабарництво. Більше половини населення (54%) певні, що «це нічого не змінить» і ще третина – що «по високу  зарплатню підуть ті, кого цікавлять лише гроші, а не ентузіасти». Так само лише 13% вважають, що високі зарплати службовців зможуть здолати корупцію. 
  • 8% громадян відповіли, що знають чимало прикладів безкарного викрадання коштів, ще 9% зазначили, що їм відомі один-два таких приклади. 14% із тих, кому  стали відомі ці факти, повідомили про це органи влади, проте лише 2% отримали процесуальний статус «викривача», на решту повідомлень реакції не було.  Знають про  те, що анонімні заяви і повідомлення про корупційні правопорушення підлягають обов'язковій перевірці Національним агентством з питань запобігання корупції і Національним антикорупційним бюро України, 22,5% населення,  а 72% про це нічого не відомо.
  • Лише 6% українців певні, що процес очищення судового корпусу проходить переважно  успішно, причому повністю  успішним вважають його 0,8%. Абсолютна більшість громадян – 85% – оцінюють цей процес як неуспішний, причому 62% не бачать успіхів узагалі.
  • У процесі очищення судової влади від недоброчесних суддів  громадяни найбільше схильні довіритися представникам громадськості – 47%, дещо менше – експертам з західних країн (29%) та юристам, які не працювали суддями (23%), ще менше надій покладається на Президента (16.5%) та Верховну Раду (13%), а найменше  довіри до органів суддівського самоврядування (8%).
  • За медичну допомогу в державних медичних установах платять  69%,  із них 33% – майже завжди, 25% – іноді й іще 10% платили пару разів. Принципово не платять лише 11%, а 16% не платять, бо у них немає грошей. Готові офіційно відшкодовувати лікарні 15% вартості медичних послуг 15% українців, за умови, що решту оплатить держава.
  • Суспільні телеканали протягом останнього місяця дивилися 46% українців, із них найбільше – телеканал  «UA Перший»  (32%) та обласні суспільні телеканали (13%).  29% українців  готові заплатити до 10 грн на місяць за можливість дивитися/слухати/читати об'єктивні й неупереджені новини та аналітику на каналах суспільного мовлення.

    Завантажити прес-реліз з таблицями

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024