Реформи в Україні: громадська думка населення

Опитування
Перегляди: 3765
15 липня 2019

Загальнонаціональне опитування було проведене  Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

Для порівняння наводяться дані опитувань, які провів у 2014-2018 рр. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з партнерами –  соціологічною службою Центру Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології.

  • У червні 2019 року переважна більшість українців (60,5%) повірила в успішність реформ в Україні: переконані в успіху 16,5%, ще 44%  загалом вірять, хоча є й деякі сумніви. Не вірять сьогодні в успіх реформ значно менше – 34%, причому не вірять зовсім лише 11%, а 23% ще мають частку  надії.  Така віра в успіх реформ з’явилася вперше: у 2015 році вірили в успіх реформ 30%, не вірили 62%, у 2016 р. – відповідно, 29% і 65%, у 2017 р. – 27% і 67%, у 2018 р. – 35% і 60%. Вірять в успіх реформ виборці майже усіх політичних сил, що мають шанс пройти до Верховної Ради, єдиний виняток – виборці партії «Опозиційна платформа – За життя», серед яких більшість (58%) в успіх реформ не вірять.
  • Істотно, порівняно з попередніми роками, зросла  впевненість у тому, що Україна здатна подолати наявні проблеми та труднощі, причому 34,5% громадян впевнені, що це  станеться протягом найближчих кількох років, 44%  відносять вирішення проблем на більш віддалену перспективу і лише 9% вважають, що Україна не здатна впоратися з проблемами та труднощами.  У 2018 році лише 20% опитаних були певні, що Україна зможе здолати труднощі протягом найближчих років, натомість 15% вважали  її взагалі неспроможною це зробити.  Найбільш оптимістично налаштовані виборці партії «Слуга народу», серед яких 52% певні, що Україна справитися з проблемами вже в найближчі роки, виборці решти партій  все ж покладаються на більш віддалену перспективу.  
  • Найбільші сподівання у здійснення реформ громадяни покладають на новобраного Президента Володимира Зеленського (61,5%), майбутню Верховну Раду (46%) та на майбутній уряд (42%).  Зрозуміло, що найбільше вбачають у новобраному президенті рушія реформ виборці партії «Слуга народу» (87%), проте покладаються на  Зеленського як на провідника реформ і виборці інших партій: «Батьківщини» (57%), «Голосу» (58%), Опозиційної платформи – За життя» (55%).  А от виборці партії  «Європейська солідарність» виявилися єдиними, хто  не вбачає у Президенті Зеленському рушія реформ,  натомість  наділяючи цією роллю  майбутню Верховну Раду (50%),  громадські організації та волонтерів (43%). Слід зазначити, що у минулі роки і Президент, і уряд теж розглядалися громадянами як рушії реформ, але зі значно меншими сподіваннями, на рівні 25–35%.
  • Істотно зросла кількість громадян, готових терпіти певні матеріальні труднощі задля успіху реформ: у 2018 році були готові терпіти скільки треба 9%, у 2019 р. – 19%; готових потерпіти певний час (не більше року) – відповідно, 24% і 40%. Якщо минулого року не готових терпіти матеріальні труднощі заради реформ було 62%, то цього року – 31%. Найбільше готові терпіти труднощі заради реформ виборці партій «Слуга народу» (72%), «Голос» (71%), «Європейська солідарність» (68%). Найменше схильні до терпіння заради реформ виборці «Опозиційної платформи – За життя» (42% готові терпіти, а 51% – ні).  
  • Ієрархія найважливіших для українців реформ вже чотири  роки поспіль залишається стабільною: найважливішою є антикорупційна реформа – так вважають майже 63% населення. Далі за рівнем значущості йдуть реформа сфери охорони здоров’я (57%),  пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку (37%), люстрація чиновників (33%), реформа армії, зміцнення обороноздатності (26%). Причому за останній рік істотно зросла значущість для населення соціальних реформ – медичної та пенсійної, загалом – системи соціального захисту.
  • Якщо порівняти з минулим роком, то істотно зросло у суспільстві усвідомлення того, що «держава повинна забезпечити людям однакові «правила гри» у житті, а далі сама людина несе відповідальність за те, як вона ці шанси використає» – так вважають 61% громадян (у травні 2018 р. їх було 45%). Натомість істотно менше громадян сьогодні поділяють думку, що «держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини усім необхідним» – 29% (торік було 44%). Найменше покладаються на державне забезпечення виборці «Голосу», найбільше – партій «Батьківщина» та «Опозиційна платформа – За життя». 
  • Порівняно з минулим роком істотно  зросло усвідомлення  важливості свободи та громадянських прав, заради яких 45% громадян готові терпіти певні матеріальні труднощі; «обміняти» свободу і громадянські права на достаток готові 28%.  Рік тому готових терпіти матеріальні труднощі задля збереження свобод і громадянських прав було на 10% менше.  Найбільше готові йти на певні жертви заради свобод і громадянських прав виборці партії «Європейська солідарність», а єдиною партією, чиї виборці (36%) готові обміняти їх на  добробут, виявилася «Опозиційна платформа – За життя», однак 36% виборців цієї партії не змогли зробити чіткий вибір, що для них важливіше.   

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023