Медіа
Перегляди: 1558
30 грудня 2011

Радіо Свобода. Українці хочуть до ЄС, влада лише декларує це


Київ – Ідею інтеграції України до Європейського Союзу підтримує дедалі більше українців в усіх регіонах держави – свідчать останні соціологічні дослідження. Між тим, експерти вважають, що влада недостатньо враховує євроінтеграційні прагнення українців у своїй політиці. Напередодні саміту Україна-ЄС ставлення мешканців різних українських міст до членства в Євросоюзі та до співпраці з ним з’ясовувало і Радіо Свобода.
 
Кількість прихильників ідеї вступу України до ЄС переважує число її противників упродовж останніх 15 років, вважає директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко. За його словами, частка прибічників євроінтеграції коливається довкола позначки 50%, із тенденцією до зростання. Окрім того, у різних регіонах суспільні настрої суттєво різняться, вказує Андрій Биченко.
 
«Є регіональна та вікова специфіка. Найбільше прагне до ЄС – захід та центр України, найменше – південні та східні регіони. І чим молодші респонденти, тим більшою мірою вони підтримують рух до Європи, незалежно від регіонів, де вони проживають», – пояснив соціолог.
 
Грудневе дослідження фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва засвідчило, що у центральних та північних областях за євроінтеграцію виступають 50% українців, проти 35%, решта – не визначилися.
 
Мешканці Києва, опитані Радіо Свобода, у переважній більшості вважають, що співпраця з Європейським Союзом та вступ до нього відкривають перед Україною великі економічні перспективи та сприятимуть оздоровленню її системи влади.
Завантажити
Лідером за народною підтримкою вступу України до ЄС незмінно залишається Західна Україна, свідчать дослідження і фонду «Демократичні ініціативи», і центру Разумкова, й інших дослідників. Це підтвердило і бліц-опитування, проведене Радіо Свобода на вулицях Львова.
Завантажити ?
Молодь прагне в ЄС – від Львова до Криму
 
Менше прихильників ідеї вступу України до Європейського Союзу в південних та східних областях, причому найменше – у Донецькій області та у Криму, де євроінтеграцію підтримують близько третини мешканців. Однак в усіх без винятку регіонах за європейську перспективу України виступає більшість молоді, зазначає директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.
Завантажити ??
«Українці віком до 29 років підтримують європейську інтеграцію незалежно від регіону. Для прикладу, у Донбасі та Криму, де загальний рівень підтримки руху України до ЄС найнижчий, «за» виступають 51%, проти – 22%. Отже ЄС – справа молодих. Молодь хоче навчатися за кордоном, вільно подорожувати іншими країнами, як їхні однолітки в Євросоюзі», – зауважила Бекешкіна.
Завантажити
Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко наголошує, що незмінна проєвропейська орієнтація українського суспільства мала би суттєво впливати на зовнішню політику чинної влади. Однак цей вплив не є достатнім.
 
«Чинна влада вкрай рідко звертає увагу на думку громадян. В даному разі вплив є, але невеликий. По суті, влада рахується з бажанням українців інтегруватися до ЄС, але переважно на рівні декларацій, а не реальних реформ чи зовнішньополітичних кроків», – каже Биченко.
 
19 грудня у Києві відбудеться саміт «Україна – ЄС», в якому мають взяти участь керівники Європейського союзу та перші особи української влади. З цим самітом пов’язувались очікування щодо підписання угод про вступ України до Зони вільної торгівлі та про Асоціацію з ЄС.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024