Медіа
Перегляди: 2732
8 вересня 2020

Путіну зараз важливо підіграти ОПЗЖ

Зірване перемир'я на сході України показує, як Росія  діятиме далі, зауважив  у програмі «Великий ефір Василя Зими» сказав (з 4:45 хв) професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань. Він наголосив, що Росія  не даватиме спокою президенту Зеленському,  який дуже вклався у перемир'я.

«Перемир'я  для Зеленського  дуже важливе –  і особисто, і для його риторики напередодні місцевих виборів. А Росія дуже легко показує,  що все це можна одним помахом руки змінити. І насправді  важелі від того, піднімати температуру конфлікту  чи трохи знижувати, в її руках.   Це доволі небезпечно,  тому що Зеленський і його адміністрація є заручниками власної риторики.  Вони нас переконували, що є перемир'я, що воно  реальне  і немає бойових втрат.  І так воно наче і було, але аналітики попереджали, що все це доволі примарно», – зазначив він.

Олексій Гарань пояснив, що Путіну на руку дестабілізація в Україні,  тим більше напередодні місцевих виборів.  Тому  Путіну зараз важливо підіграти ОПЗЖ.  

«Підіграти ОПЗЖ  він може не тоді, коли Зеленський буде казати, що є мир на Донбасі,  а   навпаки – коли проводитиме типову російську позицію, яка полягає в тому, що, мовляв, це Київ зриває домовленості  і відповідальність лежить на президентові України.

У підсумку  «очки»  набиратиме Медведчук і компанія. Тому, я думаю, що гра Росії зараз саме така –  Путін залишає за собою можливості впливати на внутрішню ситуацію в Україні, використовуючи конфлікт на Донбасі.  І так, на жаль буде і  далі. Треба бути реалістами», – прокоментував політолог.