Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 456
8 лютого 2024

Путін зробив війну проти України однією з центральних ідей своєї передвиборчої стратегії – Тарас Жовтенко

Східний напрямок сьогодні традиційно залишається найгарячішим, заявив безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко у коментарі телеканалу FREEДОМ.  За його словами, це пов'язано з тим, що російським окупаційним військам набагато легше підтримувати свою логістику на східному напрямку, де Росія має сухопутний кордон з Україною і де російському командуванню легше переконфігуровувати маршрути, які перебувають під постійними обстрілами з боку Збройних сил України.

«Якщо на південному напрямку, де логістика зав'язана на Крим, у росіян набагато більше проблем і набагато менше можливостей переналаштувати цю логістику, то на східному напрямку, на жаль, у російського командування набагато більше можливостей адаптувати постачання зброї російським окупаційним військам на території України», – пояснив Тарас Жовтенко.

У стратегічному плані нинішня ситуація на фронті з російського боку є прямим відображенням того, що відбувається у внутрішньополітичному вимірі Росії, зазначив аналітик. Під час президентської виборчої кампанії в Росії нинішній російський лідер Путін зробив війну проти України однією з центральних ідей своєї передвиборчої стратегії.  Тому очевидно, що російські війська на території України нині виконують внутрішньополітичне замовлення, а не виходять із суто військової логіки.

«Російській пропаганді потрібно створити таку картину реальності, яка б так чи інакше відображала те, про що говорить Путін у своїх передвиборчих промовах... І єдина причина, чому російські війська продовжують наступальні операції, незважаючи на системні втрати особового складу, - це внутрішньополітичне замовлення»,  – наголосив  аналітик.

Після завершення виборів і чергової інтронізації Володимира Путіна можна буде очікувати на посилення  мобілізаційних заходів у росії, прогнозує Тарас Жовтенко.

«Насправді російське військово-політичне керівництво робить ставку на те, що після того, як  Путін отримає владу на найближчі 4-6 років, з російським населенням  можна буде робити все, що завгодно... І те, як вони зараз обговорюють різні варіанти мобілізації,  є індикатором того, що російське командування абсолютно нормально себе почуває при нинішніх великих втратах», – пояснив Тарас Жовтенко.

Це дає підстави вважати, що принаймні до середини березня та інавгурації чинного президента Росії на наступний термін інтенсивність бойових дій на східному напрямку з російського боку не знижуватиметься, адже працюватиме насамперед передвиборча пропагандистська логіка.

«А далі кремлівський режим бачить для себе вихід із ситуації в плані поповнення втрат – це посилення мобілізації на Росії, і зараз вони пробують якось затикати ці дірки шляхом створення  нових штурмових підрозділів із російських ув'язнених, про що свідчить інформація у відкритих джерелах», – констатував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024