Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 393
8 лютого 2024

Путін зробив війну проти України однією з центральних ідей своєї передвиборчої стратегії – Тарас Жовтенко

Східний напрямок сьогодні традиційно залишається найгарячішим, заявив безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко у коментарі телеканалу FREEДОМ.  За його словами, це пов'язано з тим, що російським окупаційним військам набагато легше підтримувати свою логістику на східному напрямку, де Росія має сухопутний кордон з Україною і де російському командуванню легше переконфігуровувати маршрути, які перебувають під постійними обстрілами з боку Збройних сил України.

«Якщо на південному напрямку, де логістика зав'язана на Крим, у росіян набагато більше проблем і набагато менше можливостей переналаштувати цю логістику, то на східному напрямку, на жаль, у російського командування набагато більше можливостей адаптувати постачання зброї російським окупаційним військам на території України», – пояснив Тарас Жовтенко.

У стратегічному плані нинішня ситуація на фронті з російського боку є прямим відображенням того, що відбувається у внутрішньополітичному вимірі Росії, зазначив аналітик. Під час президентської виборчої кампанії в Росії нинішній російський лідер Путін зробив війну проти України однією з центральних ідей своєї передвиборчої стратегії.  Тому очевидно, що російські війська на території України нині виконують внутрішньополітичне замовлення, а не виходять із суто військової логіки.

«Російській пропаганді потрібно створити таку картину реальності, яка б так чи інакше відображала те, про що говорить Путін у своїх передвиборчих промовах... І єдина причина, чому російські війська продовжують наступальні операції, незважаючи на системні втрати особового складу, - це внутрішньополітичне замовлення»,  – наголосив  аналітик.

Після завершення виборів і чергової інтронізації Володимира Путіна можна буде очікувати на посилення  мобілізаційних заходів у росії, прогнозує Тарас Жовтенко.

«Насправді російське військово-політичне керівництво робить ставку на те, що після того, як  Путін отримає владу на найближчі 4-6 років, з російським населенням  можна буде робити все, що завгодно... І те, як вони зараз обговорюють різні варіанти мобілізації,  є індикатором того, що російське командування абсолютно нормально себе почуває при нинішніх великих втратах», – пояснив Тарас Жовтенко.

Це дає підстави вважати, що принаймні до середини березня та інавгурації чинного президента Росії на наступний термін інтенсивність бойових дій на східному напрямку з російського боку не знижуватиметься, адже працюватиме насамперед передвиборча пропагандистська логіка.

«А далі кремлівський режим бачить для себе вихід із ситуації в плані поповнення втрат – це посилення мобілізації на Росії, і зараз вони пробують якось затикати ці дірки шляхом створення  нових штурмових підрозділів із російських ув'язнених, про що свідчить інформація у відкритих джерелах», – констатував Тарас Жовтенко.

Останні новини з категорії Коментарі

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024