Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1262
6 липня 2023

Путін потрапив у пастку – Тарас Жовтенко сказав, чому диктатор не знищить Пригожина

Неочікуваний поворот у ставленні Москви до Пригожина: після обшуків та кримінальних справ, ватажку Вагнера повернули його особисті речі та статки. Популярність Пригожина серед росіян дозволила йому зберегти своє становище навіть після поразки заколоту.

Таку думку 24 Каналу висловив експерт з міжнародної безпеки  Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко. Він переконаний, що криза російської влади, спричинена заколотом Пригожина, стала можливою через ризиковану політику Путіна щодо силового блоку.

Хто стояв за Пригожиним

Пригожин не є самостійним гравцем, адже за ним стоїть, в першу чергу, ГРУ – російська військова розвідка. Саме ця структура відповідальна за воєнізовану частину «Вагнера».

Спочатку Пригожин не мав стосунку до війни, а працював із медіа, використовуючи фабрику інтернет-тролів. Підпорядковані йому люди втручалися, зокрема, в американські вибори 2016 року.

І тільки згодом Пригожин з дозволу Путіна став на чолі «Вагнера». Як і будь-який диктатор, Путін боявся, що якась із груп силовиків сконцентрує забагато впливу й зможе його усунути.

Як Пригожин скористався ситуацією

Для того, щоб запобігти перевороту, російський диктатор створював в середовищі своїх силовиків ситуацію контрольованого хаосу, змушуючи їх постійно боротись одне з одним.

«Але Путін потрапив у пастку, яку він розставляв для всіх інших», – впевнений Жовтенко.

Цей хаос зміг використати Пригожин для нарощування своєї популярності серед росіян. Тривалий час прізвище ватажка «Вагнера» було другим найбільш згадуваним у медіа після Путіна.

«Таку людину неможливо відкрито покарати без репутаційних втрат для себе. Росіяни б одразу зліпили з Пригожина культ померлого героя», – впевнений експерт з міжнародної безпеки.

Тому Путін вирішив вилучити його з російського інфопростору.

Навіщо залишки «Вагнера» відправили до Білорусі

В Білорусі ж, на думку Жовтенка, бійці  «Вагнера» стануть такими собі гібридними штурмовиками. Їх можна буде використовувати для провокацій на кордоні з країнами НАТО, переклавши всю відповідальність на Білорусь.

Такий підхід дозволить Путіну продовжити своє перебування при владі, вбереже його від додаткових загроз та дозволить отримати новий інструмент для тиску на країни Заходу.

Останні новини з категорії Коментарі

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024