Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Публічна страта українців – терористична традиція російської держави, яка має конкретну ціль – Тарас Жовтенко

За даними Офісу генпрокурора, за останній рік кількість страт окупантами українських військовополонених зросла. Кілька днів тому стало відомо про чергове звірство  російських військових, які  розстріляли двох полонених бійців ЗСУ біля Селидового. Така публічна страта  українців є терористичною традицією російської держави, яка вписується в їхню логіку цієї терористичної війни. Про це в коментарі «Телеканалу Прямий» сказав в.о. виконавчого директора Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, безпековий аналітик Тарас ЖОВТЕНКО.

«Терор – це їхній метод ведення війни. Вони не вміють воювати по-іншому. Вони або давлять масою і сподіваються таким чином виснажити супротивника і отримати перемогу. Але якщо бачать, що  це швидко не виходить, переходять до терору.  Це і  терор цивільного населення –  удари по цивільній інфраструктурі та цивільних об'єктах з метою, щоб було якомога більше жертв, це  і  публічні страти українських військовополонених  як елемент  терористичного психологічного тиску на українських громадян», – прокоментував Тарас Жовтенко.

За словами аналітика, розрахунок ворога  передбачуваний  – адже  у  страчених українських військових точно є родичі, в інших військових, які перебувають  на передній лінії, теж є родичі, і таким чином росіяни намагаються змусити  українське суспільство думати про оцю додаткову небезпеку від російських терористичних військ.

«Це класичний метод імперського тероризму з підкорення, як вони вважають, якоїсь території, яка їм потрібна для їхнього «велічія».  Це класика того, що вони вміють і що вони можуть робити. Але це, зрештою,  і їхній рівень,  пік їхнього  вміння на полі бою, в тому числі», – додав Тарас Жовтенко.