Медіа
Перегляди: 3354
15 червня 2020

Про протести в США, Че Гевару, Мугабе, де Голля і path-dependence theory

Про темношкірий расизм, забутий досвід Детройта, «кремлівські вуха» і різницю між афро-американською спільнотою та китайською і українською діаспорою – у новому «Є СЕНС» на «5-му каналі» розмова із професором політології НаУКМА, науковим директором Фонду «Демократичні ініціативи» Олексієм Гаранем.

"Насправді, коли мене запитували про це, – каже Олексій Гарань, – я боявся, що вступаю на крихку кригу політкоректності. А тому намагався вийти за загальніші теми. Наприклад, як студентом сам захоплювався лівим радикалізмом і робив собі «самопальні» майки з Че Геварою, якого радянські комуністи не сприймали і парторг факультету міжнародних відносин робив мені зауваження. Про те, як легко в Західній Європі під час "холодної війни" було критикувати США, забуваючи, що саме американські війська захищають від СРСР, а тому навіть де Голль не виступав за вивід американських військ". 

Професор політології відзначив, що політичні та суспільні проблеми у США та в Україні викликані подіями в історії.

"Америка досі пожинає спадщину того, що було кілька сторічь перед тим. В політології є такий термін path dependence, який означає, що історія накладає обмеження, яких важко позбутися (в Україні – століть русифікації, в США – расизму), але можливо, як показує рух за громадянські права в США, коли і Кеннеді, і Джонсон пішли на застосування Нацгвардії задля подолання сегрегації: забезпечення прав афро-американців на навчання у вишах Півдня".

Політолог каже, що ми часто про це згадуємо, коли говоримо й про долю України, коли нам ніяк не вдається вийти за певні параметри.

Він також додав: "Кілька сторічь тому була російська колонізація, яка нав'язала нам інші інститути, іншу політичну культуру, відірвала від Європи. Ми прагнемо вирватися, але йдемо в цій парадигмі. Те саме можна сказати про Сполучені Штати. Тому що навіть у них є така залежність від історичної спадщини".