Медіа
Перегляди: 930
11 серпня 2015

Прес-конференція "Чи зростають протестні настрої українців у період кризи?" (ВІДЕО)

11 серпня об 11.00 відбулася прес-конференція: "Чи зростають протестні настрої  українців у період кризи?".  (Зала 1)
 
Організатори: Укрінформ, Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».
 
Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва;  Андрій Биченко  - директор соціологічної служби Центру Разумкова; Ігор Семиволос - директор Центру близькосхідних досліджень; Володимир Фесенко - голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».

Теми виступів:

1.Чи зросли протестні настрої в умовах  збідніння населення? 
2.Чи підтримують громадяни самосуд та вільний продаж зброї? 
3.Як оцінюють громадяни події в Мукачеві? 
4.Протестні настрої і протести? Чи існує прямий зв'язок? Що може вивести людей на вулиці? 
 
Підсумкові матеріали:
 
Понад дві третини українців планують взяти участь у місцевих виборах - дослідження
 
Взяти участь у місцевих виборах, що відбудуться в жовтні, готові 68% громадян України.
Такі дані дослідження оприлюднила у вівторок на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент агентства.
"Висловили готовність взяти участь у місцевих виборах у жовтні 2015 року 68% опитаних. Найвищу готовність брати участь у виборах висловили жителі Західного (76%), Східного (75,5%) та Центрального (70%) регіонів. Дещо меншу явку можна очікувати у Південному регіоні - 61%, а найменше мають намір брати участь у виборах жителі Донбасу, де 50% таку готовність висловили, а 40% від участі у виборах відмовилися", - сказала Бекешкіна.
Вона поінформувала, що значна частина тих, хто готовий брати участь у виборах, або не визначилися, за представника якої партії віддадуть свій голос (23%), або принципово обиратимуть певного кандидата незалежно від його партійності (16%). Серед решти виборців 14,4 % відповіли, що схильні проголосувати за кандидата від "Блоку Петра Порошенка", 9% - від партії "Самопоміч", 7,5% - від "Опозиційного блоку", 7,3% - від "Радикальної партії Олега Ляшка", 6,9% - від партії "Батьківщина", 4% - від партії "Правий сектор". 
Водночас Бекешкіна зазначила, що ці дані є орієнтовними і свідчать лише про те, наскільки та чи інша партія може додати підтримки певним кандидатам на місцях.
"Якщо йдеться про місцеві вибори, особливо по тому закону, який ухвалений, не надто велике прогностичне значення мають ці результати, тому що ми ставимо ті партії, які мають якусь підтримку чи відомість у загальнонаціональному масштабі. Але на місцевих виборах велике значення матимуть місцеві партії", - зазначила Бекешкіна.
Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня. Було опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всії регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки 2,3%.
 
Понад 80% українців проти вільного продажу зброї - дослідження
 
Переважна більшість населення України виступає проти вільного продажу зброї - такої точки зору дотримуються 81,5% громадян.
Такі дані дослідження оприлюднила у вівторок на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.
"Громадська думка не допускає вільного продажу зброї - "за" 11,5%, "проти" - 81,5%", - сказала Бекешкіна.
Вона поінформувала, що дещо більше підтримують вільний продаж зброї на Західній Україні - 16,5%, найменше - у Східній (7%).
Можливість існування у державі недержавних озброєних організацій допускають 11% населення, а 78% висловилися проти цього. Цю позицію також  найбільше підтримують  на Західній Україні (18%) і значно менше - в інших регіонах: Центрі (13%), Сході (8%), Донбасі (7%), Півдні (6%).
Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня. Було опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки 2,3%.
 
Економічну кризу відчули всі, але протестних настроїв це не збільшило - дослідження
 
Наслідки економічної кризи в Україні відчуло практично все населення держави, однак це не призвело до зростання протестних настроїв громадян.
Такі дані дослідження оприлюднила у вівторок на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. 
"Жодних наслідків кризи не відчули лише 2% населення. Тобто можна сказати, що фактично все населення України істотно потерпає від тієї ситуації, що склалася  в економіці. Дуже серйозно цю кризу відчули 59%, "певною мірою" -  37%. Тобто очевидно, що економічна ситуація, матеріальне становище людей фактично для всього населення України істотно змінилися на гірше", - сказала Бекешкіна.
Водночас соціолог констатувала: якщо подивитися на динаміку протестних настроїв у травні 2013 року і липні 2015-го,  то побачимо, що фактично істотно очікування протестів не змінилося: тоді очікували, що в їхніх містах і селах можуть виникнути масові протести, - 26%, на сьогодні - 28% опитаних. 
"Більше того, якщо порівняти спокійний травень 2013 року і липень 2015 року, то  готовність людей особисто брати участь у мітингах і демонстраціях,  якщо вони відбудуться,  стала навіть меншою: тоді обов'язково були готові брати участь 9%, зараз - лише 4%, "скоріше за все" тоді відповіли 18%,  зараз - 14%. Тобто ми бачимо, що у травні 2013 року були готові протестувати 27%, а зараз - 18%", - зазначила Бекешкіна.
Вона звернула увагу на те, що різкий спалах протестних настроїв відбувся у січні 2015 року    - тоді на акції протесту були готові виходити 42% населення.  На думку Бекешкіної, це пов'язано з різким падінням гривні. 
"Я спеціально подивилася курс долара на час опитування - тоді було 23-24 проти колишніх 8 гривень. Більше того, я впевнена, що якби наші  інтерв'юери заміряли рівень протестних настроїв у той день, коли гривня впала до 40 за долар, то було він був би значно більшим", - спрогнозувала вона. 
На думку Бекешкіної, попри те, що ці настрої наразі пішли на спад, владі слід зважати на можливі різкі їх спалахи, бо "це проблема дуже серйозна".
Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня. Було опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки 2,3%.
 
Відео з прес-конференції: