Медіа
Перегляди: 1568
1 вересня 2016

Правосуддя або самосуд

Покарання повинен нести безпосередньо винний, а не вся ромська громада

Ірина Бекешкіна, український соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" для "НВ"

Погроми, що спалахнули після вбивства дев'ятирічної дівчинки в селі Лощинівка – це, безумовно, порушення закону. Покарання повинен нести безпосередньо винний, а не вся ромська громада. Якщо, наприклад, в будинку живе вбивця, то що, потрібно карати всіх мешканців будинку? Так само очевидно, що рішення місцевої влади про виселення ромів – порушення всіх статей законів, що існують. З цим все ясно.

Але ставити крапку рано. Потрібно розібратися, які справжні причини такої лютої реакції місцевих жителів? Адже самосуд виникає там, де не працює правоохоронна система. Судячи з повідомлень, вбивство дівчинки стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння місцевих, які кажуть, що роми з Лощинівки нібито займалися наркоторгівлею і грабунками.

Виникає запитання: якщо ця інформація відповідає дійсності і всі про це знали, то де ж були правоохоронні органи? Одне з двох: або вони непрофесійні й не знали того, що знали всі (що сумнівно), або вони «кришували» беззаконня. А тривале безкарне беззаконня, як свідчать численні ексцеси, веде до повторного беззаконня. Якщо правоохоронні органи не будуть діяти або, що ще гірше, покриватимуть протизаконну діяльність, насіння самосуду буде розростатися.

У мене ніколи не було упереджень щодо будь-яких національностей, етносів та ін. Але у випадку з ромами проблема дійсно існує. Потрібно відверто про це говорити, а не уникати чесної розмови, щоб не бути звинуваченим у ксенофобії. На що живуть роми в поселеннях? Де вони працюють? Якщо немає легальних джерел доходів, значить, є нелегальні і, можливо, кримінальні. І в цілому, може в країні жити громада, зокрема національна, яка не підпорядковується державним законам? Візьмемо, наприклад, обов'язкову середню освіту: дуже часто ромські діти не відвідують школу. Чи припустимо це? Адже громада позбавляє дитину свободи вибору життєвого шляху, прирікаючи на неграмотність. Можна жити за такого суспільного устрою, який повністю суперечить законам країни? Наприклад, якщо національні звичаї дозволяють мати чотири дружини, це не означає, що буде офіційна державна реєстрація чотирьох шлюбів. Закон один для всіх, для представників усіх національностей і етносів. І в школу повинні йти всі діти. І податки слід платити всім. А якщо закон порушується, повинна бути реакція відповідних органів, що мусять стояти на сторожі порядку.

Безчинства, які скоїли жителі Лощинывки, стали логічним наслідком попередніх безчинств. Беззаконня породжує беззаконня. Реформа правоохоронних органів в Україні затихає. Часом старі кадри поводяться по-старому, що, до речі, продемонструвала недавня ситуація у Кривому Озері. Тому потрібно розбиратися не тільки з селянами, які влаштували погроми, але й з поліцейськими. А також і з ромами, якщо вони дійсно торгували наркотиками (і на новому місці проживання – теж).

Альтернатива проста: або порядок наводять уповноважені на це правоохоронні органи, або народ бере правосуддя у свої руки. Або правосуддя, або самосуд.