Коментарі
Перегляди: 2317
9 серпня 2020

Позитивно, що готується обмін полоненими, але яких поступок за це вимагатиме Путін?

У той час, як президент України Володимир Зеленський ночував неподалік від лінії розмежування на Донбасі, очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив про можливий близький обмін утримуваними особами з Кремлем. Причому, повідомляється одразу про два напрямки обміну – звільнення в’язнів угруповань «ЛДНР» та звільнення кримських татар, затриманих окупаційною владою Криму.

Україна сподівається на обмін утримуваними особами на Донбасі в найближчі тижні, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак у коментарі агентству Reuters.

За словами Єрмака:

  • обидві сторони передаватимуть приблизно по 100 утримуваних осіб;
  • списки узгодять на найближчій ТКГ в Мінську;
  • точної дати обміну поки немає

«Я сподіваюся, це відбудеться скоро. Я думаю, за кілька тижнів», – сказав Єрмак.

Оптимістичному повідомленню про обмін на Донбасі, що може відбутися у найближчі тижні, передувало не менш оптимістичне повідомлення від штабу Операції об’єднаних сил (ООС).

Українське військове командування стверджує, що з 00:01 27 липня, коли на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», не було жодного загиблого чи пораненого внаслідок обстрілів.

Така хитка позитивна динаміка у ситуації на Донбасі могла стати наслідком не тільки переговорного процесу у мінському форматі, але й наслідком прямих телефонних розмов Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

Саме про телефонну домовленість президентів щодо звільнення ув’язнених кримських татар і говорить голова ОП Андрій Єрмак.

«Список вже передано російській стороні», – зауважив Єрмак.

На думку професора політології Києво-Могилянської академії, наукового директора Фонду «Демократичні ініціативи» Олексія Гараня, у прямих перемовинах є і своя небезпека, адже невідомо, що саме одна сторона пропонує іншій в обмін на звільнення людей чи припинення обстрілів.

«Позитивно, що зараз епізодичні лише обстріли, немає втрат, позитивно, що готується обмін полоненими. Але ми розуміємо, що Путін просто так на це не йде, він за це вимагатиме якихось поступок. Яких? Хтось бачив документ по перемир’ю ? Були потім переповідки від ОБСЄ, наше Міністерство оборони дало ключові положення. Незрозуміло. Я хочу побачити, чиї там стоять підписи, і що там зафіксовано. Чи там просто підписи бойовиків з прізвищами, як це було у «Мінську 1» чи «Мінську 2», чи там написано, що вони когось там представляють? А це дуже принципова позиція. Як зараз анонсується обмін, як його анонсують західні ЗМІ: обмін між Україною «and pro-Russian separatist». Не з Росією. Ось вам дві сторони. Це те, чого прагне Росія. Або у договорі про перемир’я зазначена СЦКК. Я не розумію, росіяни повернулися у СЦКК?», –  зауважив Олексій Гарань.

Що стосується саме ролі Єрмака у цьому процесі перемовин, то на думку Гараня, саме констатація позитивних процесів самим Єрмаком демонструє, що він залишається ключовою фігурою у контактах з російських керівництвом.

«Єрмак лишається фігурою номер один, тому що ми розуміємо, що стратегічні рішення по Донбасу ухвалюються на Банковій. У «Мінську» це вже узгодження якихось технічних параметрів та деталей. Це теж дуже важливо. Тому я вважаю, що краще б було, щоби нашим головою ТКГ був Резніков, а не Кравчук. Але призначення Кравчука якраз і свідчить про те, що його функція і буде полягати у тому, щоби озвучувати певні позиції. Він же не буди вникати у ці всі деталі. Тут роль Єрмака виросла надзвичайно, президент не дуже у цьому орієнтується. Він – номер один по переговорах по Донбасу, по переговорах з Росією. Не Резніков, не Кулеба», – вважає Олексій Гарань.

Повний текст статті: Радіо Свобода

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024