Медіа
Перегляди: 1740
15 січня 2015

Повністю викорінити хабарництво в Україні не вдасться

Радіо Свобода

Яна Борщ

Люди дають хабарі, бо так простіше – дослідження

Нормальним явищем досі вважають корупцію українці. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Соціологи оцінювали якість надання адміністративних послуг і зокрема їхні ключові недоліки. Громадяни обґрунтовують хабарництво у цій сфері переважно тим, що так «простіше». Експерти вважають: саме через таке сприйняття хабарництва, боротьба з корупцією в Україні не має належного ефекту.

Кожний десятий в Україні давав хабар задля отримання адміністративних послуг. Про це свідчать результати опитування. Показник в 11% за рік не зменшився. Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна каже: українці вважають хабарництво нормою.
 
«29 відсотків населення вважає, що люди дають хабарі, тому що так простіше і легше вирішити їхні проблеми. На другому місці твердження, що хабарі – це вже норма нашого життя. Якщо їх скласти разом, буде майже половина опитаних. І лише 17 відсотків зазначають, що люди дають хабарі, бо від них цього вимагають», – зазначає Бекешкіна.

Треба менше можливостей для корупціонерів

Комплексною проблемою називає хабарництво економіст Володимир Лановий. Він нагадує: українська влада наразі посилює антикорупційне законодавство і відповідальність за такі злочини. За словами Ланового, є ще два елементи, без яких неможливо забезпечити прозорість влади і позбавити її хабарів. 

«Треба, щоб сама влада перестала бути такою, що створює можливості для корупціонерів – зловживання службовим становищем, перерозподілом коштів, ресурсів, здійснення якихось майнових операцій, – вважає експерт. – Треба позбавити владу можливості впливати на економічні контракти, стосунки при розподілі ресурсів і створення можливості ринкових процесів, а не адміністративних і централізованих, як відбувається в Україні. Це одна сторона, інша – цеконтроль громадянського суспільства за операціями владних установ». 

Корупція існує в усьому світі, питання тільки у масштабах 
Повністю викорінити хабарництво в Україні не вдасться, вважає соціальний психолог Олег Покальчук, адже хабар має своє глибоке коріння у побутовій культурі українців. За словами психолога, оскільки Україна була здебільшого аграрною країною, і матеріально «віддячити» за ту чи іншу послугу не вважалось чимось непристойним.

«Я думаю, що це буде існувати достатньо довго, більше того, хабарництво чи корупція як явище існує скрізь, в усьому світі, з тих самих причин, питання тільки у масштабах цього явища в його особливостях культурних і можливостях держави локалізувати його до якихось номінально можливих меж. В чому власне і полягає насправді боротьба з корупцією, бо викорінення корупції це абсолютна брехня, або некомпетентність», – пояснює Покальчук.

Соціальний психолог вважає: в українській версії боротьби з корупцією вихід лише один – хабарництво зникне, коли людина зможе отримати послугу, якої вона потребує, у значно простіший спосіб, ніж через хабар.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024