Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки напередодні президентських виборів

Опитування
Перегляди: 9628
13 лютого 2019
Read this article in English
  • Більшість громадян України поділяють думку, що нині триває війна України з Росією (72%). Такий погляд  є більш поширеним у Західному (91%) та Центральному (79%) регіонах. На Півдні таку думку поділяють 62%, а у Східному регіоні – 47%. Майже кожен п’ятий у цих регіонах не визначився із відповіддю на це запитання. Дослідження громадської думки на підконтрольному Україні Донбасі показало, що погляди мешканців регіону розділилися практично навпіл – 39% вважають, що сьогодні  триває  війна України з Росією, а 40% – що ні.
  • Майже 70% громадян України  погоджуються, що заради миру на Донбасі варто  йти на компроміси з Росією та самопроголошеними республіками, проте лише 16% згодні на будь-які компроміси. Силовий варіант розв’язання конфлікту  підтримують 17% українців.  Серед мешканців Донбасу значно вища готовність йти на будь-які компроміси заради миру (46%), а також  менша підтримка силового вирішення конфлікту (10%).
  • Водночас громадяни України вважають неприйнятними більшість можливих компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями. Найменш прийнятними і для мешканців Донбасу, і для громадян України загалом є проведення виборів на умовах бойовиків, амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ та формування силових органів ОРДЛО лише із місцевих представників. Для жителів Донбасу, а також Південного та Східного регіонів України більш прийнятними є надання ОРДЛО «особливого статусу», надання російській мові статусу державної, ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України та відновлення шляхів сполучення і торгівлі з окупованими територіями.
  • Більшість українців вважають, що найбільш ефективними заходами для досягнення миру є відновлення нормального життя на звільнених територіях (30%) та міжнародний тиск на Росію (32%). Для мешканців Донбасу основним і фактично безальтернативним шляхом встановлення миру є відновлення нормального життя на контрольованих Україною територіях (48%). Серед них значно менше (18%) розглядають  тиск на Росію у вигляді санкцій як необхідний крок до миру. Порівняно з настроями в Україні, на Донбасі більше віддають перевагу таким заходам, як надання окупованим територіями «особливого статусу» в межах України (24%) та надання російській мові статусу державної (19%). Громадяни регіону також частіше, ніж громадяни України загалом, вважають доречними такі заходи соціально-гуманітарного характеру, як спрощення перетину лінії розмежування, соціальні виплати мешканцям окупованих територій та торгівлю з цими територіями.
  • Близько половини громадян як загалом в Україні, так і на українському Донбасі віддають перевагу поверненню окупованих територій на довоєнних умовах. Ще близько 20% громадян України і 28% мешканців Донбасу бачать їх у складі України, але більш самостійними від центрального уряду. Слід акцентувати, що незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії не підтримують ані на Донбасі, ані загалом в Україні. На Донбасі лише 1,7% хотіли бачити «ДНР» та «ЛНР» незалежними державами і ще 1,6% – у складі Росії. Втім, імовірність повернення окупованих територій мешканці Донбасу оцінюють неоднозначно: 25% вірять у повернення протягом найближчих п’яти років, ще 25% – у віддаленій перспективі, а 17% взагалі вважають неможливим повернення ОРДЛО до України.
  • Ймовірність  введення миротворчих сил ООН на окуповані території найбільше підтримується у Західному (73%) та Центральному (66%) регіонах та значно менше  у Південному (50%),  Східному (23%) регіонах та на Донбасі (30%). Проте у разі введення миротворчих сил більшість громадян погоджуються з думкою про те, що миротворці мають розташовуватися на всіх окупованих територіях аж до кордону з Росією, а не лише на лінії зіткнення.
  • 49% жителів  Донбасу вважають Росію стороною конфлікту на Сході України, не згодні з такою думкою 27%, ще 24% не відповіли на запитання.  Водночас третина жителів  Донбасу переконана, що Росія постачає зброю «ДНР» та «ЛНР», 27% – що Росія контролює усі політичні та військові дії самопроголошених республік, 23% – що російська армія воює на боці самопроголошених республік. Ще 24% відзначили гуманітарну допомогу Росії Донбасу.
  • Основну провину в тому, що відбувається зараз на Донбасі, 57% мешканців Донбасу покладають на нинішню українську владу, ще  33% звинувачують владу попереднього режиму Януковича, 24% – Майдан,  22% – Росію, 19% – США, а 14% – бойовиків, які збройним шляхом захопили владу.
  • У вирішенні ж конфлікту громадяни, які проживають у Донецькій та Луганській областях, найчастіше сподіваються на кандидата у Президенти, якого вони підтримають на наступних виборах (26%), на народ України (24%), Збройні сили України (14%) та чинного Президента України Петра Порошенко (12%).
  • Головними джерелами інформації про події на Донбасі для мешканців цього регіону слугують українські телеканали (63%), інтернет-джерела (47%), родичі, друзі та знайомі (41%) та соціальні мережі (29%). Російськими телеканалами користуються 16% громадян, ще близько 15% отримують інформацію з місцевої преси.
    ____________________________________________

    Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
    Фінансування загальнонаціонального опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

    Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology Service») протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Вибірка  репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, освіта та місце проживання. Теоретична похибка  вибірки не перевищує  3,5%.
    Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту  «Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії» за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

    ЗАВАНТАЖИТИ З ТАБЛИЦЯМИ

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023