Медіа
Перегляди: 1450
2 грудня 2015

Політологи: «Батьківщина» та «Свобода» найбільш стабільні партії (ВІДЕО)

ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода» - єдині політичні партії в Україні, які з 2007 року стабільно брали участь у всіх виборах. Про це свідчать дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології.


«В Україні не існує стабільної політичної системи. З 2007 року у нас лише дві партії залишилося, які брали участь у парламентських виборах, і так би мовити стабільні, це - «Батьківщина» і «Свобода... І очевидно, якщо в нас не встановиться стабільної політичної системи, то країну буде трусити від виборів до виборів», - сказала директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна під час круглого столу «Місцеві вибори відбулися - що далі? Як їхні результати вплинуть на розвиток політичної системи в Україні?», передає INTV.

Директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто, коментуючи динаміку рейтингів політичних партій зазначив, що останні вибори до Верховної Ради свідчать про суттєве зростання «Батьківщини».
Він також наголосив, що підтримка проєвропейських партій в Україні все більше зростає.
«Проєвропейські партії виграють парламентські вибори (у 2007 році підтримка проєвропейських партій - 30%; 2014 рік - підтримка проєвропейських партій - 40%). Згідно зі співвідношенням голосів, що отримали проросійські партії на виборах до парламенту 2007, 2012 та 2014 років, їхній рейтинг упав утричі: 2007 рік - підтримка 25%; 2012 рік - підтримка 24%; 2014 - 8%)», - заявив він.

Політолог Віктор Небоженко назвав сильні, на його думку, політичні партії, які утвердилися внаслідок останніх виборів.
"Я бачу кілька політичних партій, що можуть називатися партіями, з лідерами, зі своїми стабільними системами. Це Блок Петра Порошенка, він тримається за рахунок адмінресурсу. "Батьківщина", яка довела: якщо дострокові парламентські вибори будуть завтра, вона готова хоч завтра йти, вона стабільно тримається. Опозиційний блок, який має справді мережу по країні і доходить до людей. І "Свобода". А решта, мені здається - це поверхові проекти", - сказав Небоженко.

"Батьківщина" показала, що вона в буквальному значенні об'єднання всеукраїнське, "Свобода" - регіональна політична сила. Але з тенденцією до розширення. А "Самопоміч" партія великих міст", - прокоментував підсумки місцевих виборів в Україні консультант програми "Рада" USAID Борис Безпалий.

Підсумки місцевих виборів засвідчили, що в Україні не існує структури політичної рівноваги в парламенті. Про це на круглому столі сказав аналітик корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Сергій Дацюк.
На його думку, розстановка політичних сил в парламенті та настрої суспільства вже не співпадають.
«За місцевими виборами лідерами є БПП і «Батьківщина», «Самопоміч», так би мовити, атрибутом, а «Народний фронт» - фактично нуль. І цей дисбаланс між реальною громадською підтримкою і силами в парламенті є надзвичайно важливим» - зазначив аналітик.
За словами експерта, розхитують ситуацію в країні й інші невідповідності: дисбаланс Мінського процесу і «дисбаланс олігархічного консенсусу Порошенка, який уже призвів до багатьох протистоянь, до загострення відносин між громадськістю та деякими олігархами.
Політичний дисбаланс в парламенті можна відновити лише через парламентські перевибори. Так, ми маємо ту саму ситуацію, яку ми мали напередодні майдану 2013-2014 рр. Це передреволюційна ситуація» - вважає Дацюк.

Коментуючи доцільність проведення дострокових парламентських виборів, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань, натомість, зазначив, що в інтересах країни цих дострокових виборів уникнути.
«Звичайно результати виборів у багатьох областях ускладнюють життя президенту і призводять до того, що навіть там, де БПП отримав відносну більшість, президенту доведеться йти на компроміси і з Тимошенко, і з «УКРОПОМ, і з Опоблоком». Але для мене це не означає автоматично, що ми рухаємося до дострокових виборів», - сказав Гарань.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024