Медіа
Перегляди: 1045
31 серпня 2015

Політичний пасьянс: яким партіям вигідно дружити перед виборами?

Чи готові об’єднатись «Батьківщина», «Самопоміч» та «Радикальна партія»?

Лідери партій «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина» та «Радикальна партія». Архівне фото
Лідери партій «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина» та «Радикальна партія». Архівне фото
 
 

Час, що залишився до початку передвиборної кампанії 5 вересня партії використовують для політичного «пасьянсу». Деякі об’єднуються для кращого відсотка на виборах, а низка інших вирішує балотуватися самостійно. Радіо Свобода розпитало у політологів і соціологів, кому та з ким, на їхню думку, зараз вигідно дружити.

 
Сергій ГайдайСергій Гайдай

Об’єднання «Блоку Петра Порошенка» та партії УДАР, а також узгодження списків із «Народним фронтом» експерти назвали очікуваним кроком. Рейтинги цих партій падають, говорить політолог Сергій Гайдай, а разом, як тріо, вони можуть консолідувати виборців. У липні соціологічне дослідження КМІС прогнозувало «БПП» на найближчих виборах 23,5 відсотків, УДАРу 1,6 відсотка.

«Наприклад, по Києву «БПП» набирає близько 10 відсотків і УДАР 10 відсотків. Звісно, якщо скласти їх і об’єднати, 20 відсотків не буде, але вийде більше, ніж 10», – каже експерт.

Узгодження кандидатів для місцевих виборів із «Народним фронтом», яке анонсувала депутат від фракції «БПП» Ольга Червакова, переважно вигідне Арсенію Яценюку. Так вважає Гайдай, пояснюючи низькими, які має партія прем’єра, рейтингами: соціологічне дослідження липня прогнозувало їй 2,8 відсотка. У такий спосіб Яценюк, продовжує політолог, має змогу зняти з себе відповідальність за стан справ у державі та отримує значно більше перспектив на виборах. Загалом, «програмою самоспасіння» називає Сергій Гайдай співпрацю цих політичних сил на тлі рейтингів, які падають.

«Батьківщина»

Політична сила «Батьківщина» – одна з найстаріших ідеологічних партій, тож не буде ні з ким об’єднуватись напередодні виборів. Про це говорить Альона Шкрум, №5 у партійному списку партії Юлії Тимошенко.

«Ми зараз не бачимо можливості об’єднуватися з якимись колегами, які не поділяють наших ідеологічних ідей», – говорить парламентар.

Альона ШкрумАльона Шкрум

Шкрум додає вже від свого імені, а не озвучуючи позицію «Батьківщини», що вона засуджує взагалі об’єднання партій перед виборами. Водночас каже: єдиними реальними опозиціонерами зараз є політичні партії, які фінансуються Кремлем. Тож парламентар не виключає, що «Батьківщина» на місцевих виборах 2015 року зніматиме низку своїх кандидатів, аби переміг більш «прохідний» від інших демократичних сил.

Такий механізм співпраці, резюмує вона, доречніший, аніж об’єднання в масивні партійні структури. У липні «Батьківщина» набирала 22,7 відсотка голосів за результатами соціологічного дослідження КМІС.

«Самопоміч»

Ганна ГопкоГанна Гопко

Ганна Гопко з партії «Самопоміч» говорить, що її політична сила, швидше за все, сама йтиме на місцеві вибори. Утім, це остаточно стане зрозуміло за результатами партійного з’їзду.

Олег БерезюкОлег Березюк

Цю ж позицію раніше озвучував лідер фракції цієї партії Олег Березюк. За його словами, кожна політична сила – якого б спрямування вона не була – має самостійно йти на вибори і доводити свою політичну придатність. А об’єднання партій напередодні виборів він охарактеризував як «національну зраду» та прагнення отримати владу за будь-яку ціну. Рейтинг цієї політичної сили ще місяць тому був на рівні 12,2 відсотка. Це – третій результат після «БПП» та «Батьківщини», за висновками КМІС.

«Радикальна партія»

Ігор МосійчукІгор Мосійчук

На вибори «Радикальна партія» Олега Ляшка іде самостійно, говорить один із її членів, народний депутат Ігор Мосійчук. «Ні з ким об’єднуватися не збираємось», – додає він.

Водночас каже, що політична сила згодна працювати разом із іншими партіями для виконання коаліційної угоди та моніторингу перебігу децентралізації в країні. КМІС у липні прогнозував «Радикальній партії» 10,2 відсотка голосів виборців.

«Опозиційний блок»

Політики від «Опозиційного блоку» в своїй риториці роблять акцент на схід та південь України. Там, на місцях, вони позиціонують себе як єдина партія, що протистоїть чинній владі.

«Опозиційний блок», куди входять «Партія розвитку України», «Центр», «Нова політика», «Державний нейтралітет», «Україна – вперед!» і «Трудова Україна», багато уваги приділяє виборам на Донбасі.

«Влада готується зірвати місцеві вибори в східних областях України. І поки публічно звучать запевнення про демократію, Центрвиборчком нишком готує постанову про скасування виборів майже на всій підконтрольній території Донбасу, включаючи Маріуполь», – йдеться на сайті партії.

Водночас депутати політичної сили не коментували ймовірності об’єднання з іншими партіями. Телефон прес-служби «Опозиційного блоку», заявлений на сайті, не відповідає. КМІС у липні прогнозував політичній силі 7,2 відсотка.

Кому вигідно дружити?

Ірина БекешкінаІрина Бекешкіна

Об’єднатися для участі у виборах «Правому сектору» й ВО «Свобода» радить директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. За її словами, хоч «Правий сектор» попередньо і заявив, що не висуватиме своїх кандидатів, утім ця політична сила має того ж виборця, що і партія Олега Тягнибока. «Ні ті, ні ті не пройшли на виборах до Верховної Ради саме з цієї причини», – додає вона.

Натомість «Батьківщина», «Самопоміч» та «Радикальна партія» мають надто різний електорат для об’єднання, каже Бекешкіна. Вони свої відсотки набирають, саме «граючи» на відмінностях від інших, додає вона.

За словами соціолога, виборець Олега Ляшка любить різкі вислови та популістську риторику. Люди, що голосують за «Самопоміч» – молодші та освіченіші. Вони мають погляди, схожі на погляди виборців «БПП», проте при цьому не задоволені політикою влади, додає вона. А «Батьківщина» має «ядерний електорат»: це люди старшого віку, переважно з заходу України та сільської місцевості. Партія Тимошенко також повернула собі за останній час прихильність тих українців, які колись за неї голосували, потім розчарувались, а тепер планують голосувати знову.

Політолог Сергій Гайдай вважає, що хоч ці партії не об’єднаються, проте це було би доцільно для протистояння «екс-регіоналам». Схожість «Батьківщини», «Самопомочі» та «Радикальної партії» – у тому, резюмує він, що хоч ці політичні сили і входять до коаліції, утім критикують дії президента, і вони не отримали всієї повноти влади. Також об’єднання могло би зацікавити нову політичну силу «УКРОП», додає він.