Медіа
Перегляди: 1254
18 вересня 2014

Погано, що вибори відбуваються за старою системою, але добре, що у всіх списках демократичних сил є абсолютно нові обличчя

Найголовніше те, що вдалося утримати ситуацію, в цілому, під контролем. Так оцінив діяльність Президента Петра Порошенка за свої перші сто днів на посаді глави держави професор політології Національного університету Києво-Могилянська академія Олексій Гарань. «Я в цьому бачу головний плюс, – зазначив експерт. – Ми пам’ятаємо, що відбувалося ще в березні-квітні, коли, здавалося, країна може розколотися, а Путін може посунути на Київ. Зараз ситуація почала відновлюватися. І в цьому – головний плюс».

Загалом позитивно експерт оцінив діяльність президента й з дипломатичної точки зору. «Була дуже активна дипломатична діяльність за дуже непростих умов, – відзначив політолог. – Ми бачимо, як коливалися наші західні партнери, і як почала змінюватися позиція Німеччини».

У плюси президента політолог заніс й  проголошення перемирʼя: «За цей час вдалося мобілізувати резерви, підтягнути сили і отримати величезну моральну перевагу.  Адже  після того, як бойовики порушили перемир’я, наказ про початок наступу був сприйнятий міжнародною спільнотою з повним розумінням, чого не варто було б очікувати, якби перемир’я не було».

Щодо відкладення імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині ЗВТ, яка відстрочена до 31 грудня наступного року, то, на думку політолога, це не є поступкою Росії, але це дасть можливість Путіну зберегти обличчя.
«В цілому це поступка, але поступка яка реально грає більше на нас, ніж є нашою поступкою Путіну, – каже експерт. – Головне, щоб ми цей рік не змарнували. Бо якщо за цей рік демократи  встигнуть пересваритися між собою, як у 2006 році, то ясно, що все зведеться нанівець».

Успіхом у діяльності президента Олексій Гарань вважає  і призначення  дострокових виборів до парламенту, адже саме зберегти попередній склад парламенту та п’яту колону в ньому й було метою Путіна.  «Погано, що вибори відбуваються  за старою системою, – каже експерт. – Але добре, що у всіх списках демократичних сил є абсолютно нові обличчя, громадські активісти, які прагнуть змінити систему з середини. Головне, щоб система не змінила їх», – зауважив політолог. Олексій Гарань переконаний, що новий парламент буде кращим і що в ньому  сформується  більшість  на підтримку європейського курсу.