Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1304
23 листопада 2023

По всій країні жителі почали казати, що ми – насамперед громадяни України – Олексій Гарань

Як проходила Революція гідності на півдні України? Що згадують учасники протестів, чи відбувалися сутички у регіоні? Наскільки за 10 років змінилися настрої місцевого населення щодо євроінтеграції, НАТО і Росії? Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».  Професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань, зокрема, розповів, як російське вторгнення змінило зовнішньополітичні орієнтації  жителів південних та східних областей та їхнє ставлення до чинників ідентичності.

«Кардинальний злам настроїв»

За даними соціологічного дослідження, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 2014 року, більшість населення України (55%) тоді надали позитивну оцінку Майдану. Але у південному і східному регіонах ставлення до цих подій було неоднозначним. На півдні усвідомленою боротьбою громадян за свої права Майдан вважали 20% опитаних, ще 22% зазначили, що це був стихійний протест, і 34% називали ці події «державним переворотом».

Втім, із початком російської агресії у березні 2014 року у південних і східних регіонах відбувся кардинальний злам настроїв, розповів «Новинам Приазовʼя» розповів професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

«Якщо раніше українці, особливо на сході й на півдні країни, вірили в те, що можливе партнерство з Росією, то після 2014 року це змінилося. І якраз агресія Росії в Криму і потім на Донбасі призвела і до змін в тому, як українці себе відчувають. Тобто загальна тенденція, яка почала поширюватися на сході й на півдні країни, полягала в тому, що регіональна ідентичність, яка за Януковича мала досить велику підтримку, вона просіла.

У 2014 році відбувся обвал. По всій країні жителі почали казати, що ми – насамперед громадяни України, а вже у другу чергу ми – кияни, запорожці або одесити. Це був дуже важливий фактор, тому що Путін, власне, розраховував у 2014 році, якщо на півдні України значна кількість людей в побуті спілкується російською мовою, то вони будуть вітати сепаратизм. Але це не вдалося», – зазначив він.

Вплив війни

Останній сплеск у настроях південного регіону стався після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, каже науковець. Це повністю змінило погляди навіть тих, хто вірив, що з Росією є можливість співпраці.

«Тому що під бомбардуванням опинилися насамперед російськомовні регіони й знищувалися в тому числі навіть церкви Московського патріархату. Тому, якщо ми будемо дивитися на ці погляди станом на серпень 2023 року, то по Україні 89% громадян пишалися тим, що вони є українцями. На півдні частка таких така сама – 89%», – зауважив Гарань.

Зараз на півдні України переважають проєвропейські настрої, також більшість населення регіону підтримує вступ до НАТО, додав він.

«74% населення в країні кажуть: «Ні, ми не будемо відмовлятися від вступу України в НАТО, тому що це, власне, буде нашою гарантією безпеки». На півдні таких людей 63%, на сході частка цих людей трохи менша – 53%, які кажуть, що ми не можемо відмовитися від членства в НАТО навіть заради миру з Росією», – зазначив він.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024