Коментарі
Перегляди: 465
26 лютого 2024

Північнокорейські ракети атакують Україну – Південна Корея має хвилюватися – Петро Бурковський


Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (ліворуч) і президент Росії Володимир Путін потиснули один одному руки після зустрічі на космодромі "Східний" у вересні минулого року.

Оригінал: Hankook Ilbo

Північнокорейська зброя атакує Україну. Щонайменше 24 балістичні ракети малого радіусу дії, виготовлені в Північній Кореї, виявлено наприкінці минулого року (з 30 грудня минулого року по 7 лютого цього року, підрахунок української прокуратури) на території України. Незрозуміло, якою мірою військова співпраця, задекларована на північнокорейсько-російському саміті у вересні минулого року, призведе до постачання північнокорейської зброї в Росію. Цю тему порушує  південнокорейське видання  Hankook Ilbo.

«Країна, яка повинна нервувати, коли бачить, що північнокорейська зброя атакує Україну, –Південна Корея», – застеріг в інтерв'ю Hankook Ilbo  Петро Бурковський, виконавчий директор провідного українського аналітичного центру, Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Він є  експертом з міжнародних відносин, який свого часу очолював  Центр досліджень проблем РФ у Національного інституту стратегічних досліджень, а також добре обізнаний у питаннях Східної Азії.

Україна – це «лабораторія»... Мета Північної Кореї – Південна Корея

На думку Петра Бурковського, Північна Корея має «золоту нагоду» не лише отримати економічний зиск від продажу ракет та іншої зброї, яку вона розробила та якою володіє,  але й випробувати різні види озброєння, ефективність яких ще треба довести.

«Північна Корея використовує Україну для випробування та вдосконалення своєї зброї. Не виключено, що Північна Корея тренує свій персонал, відправляючи  власних пілотів на війну в Україні. Саме Південну Корею вони намагаються залякати, набуваючи тут досвіду», – вважає аналітик. З огляду на це, Південна Корея має посилити свою безпекову співпрацю з Україною та іншими європейськими країнами, стверджує він.

«Ми повинні знайти способи зупинити або зірвати передачу північнокорейської зброї до Росії», – наполягає Петро Бурковський.

Важливим для України є й посилення військової співпраці з Південною Кореєю – потужною оборонно-промисловою державою. Враховуючи законодавчу заборону Південної Кореї на експорт зброї воюючим сторонам, «рішенням могла би стати допомога Україні в озброєнні через Європейський Союз»,  наголосив аналітик.  Це був би варіант, подібний до  «обхідної підтримки» Південною Кореєю України шляхом продажу боєприпасів Сполученим Штатам.


Український правоохоронець показує ракету,  ймовірно, виготовилену Північною Кореєю, яка була використана під час авіаудару по Харкову  минулого місяця. (Reuters Yonhap News)

Проблема не в Трампі, а в «грі» Путіна

Зростає занепокоєння, що повернення до влади президента США Дональда Трампа на президентських виборах у листопаді буде поганою новиною для України. Але Петро Бурковський зізнався, що він «не надто стурбований». На його думку, незважаючи на погрози Трампа припинити військову допомогу Україні та  роззброїти НАТО, колишній президент в разі повторного обрання  зробить все ж «реалістичний вибір»:

«Незалежно від того, хто переможе на виборах президента США, ми не можемо заперечувати той факт, що безпека США перебуває під загрозою Росії. Переваги у сфері безпеки, які США отримують від таких держав,  як Україна та Південна Корея, також значні. Трамп  – «бізнесмен», тому він може вирішити, що краще стати на бік «надійного союзника», ніж «ненадійного диктатора».

Однак цей рік буде небезпечним, вважає Петро Бурковський. За його прогнозами,  після того, як російський президент Володимир Путін розпочне свій «п’ятий термін при владі»  у  березні цього року, існує висока ймовірність  «загострення» ситуації  до президентських виборів у США.

«Враховуючи, що російська армія має перевагу на полі бою, існує ймовірність того, що Путін продовжить нинішню війну на виснаження замість того, щоб змінити свою стратегію та  статус-кво. Політичних і військових чинників для серйозних змін, таких як масова мобілізація і припинення вогню, небагато, а ресурсів недостатньо. Існує також необхідність виграти час для початку великого наступу до президентських виборів у США. Ось чому ми повинні бути більш підготовленими».

Еун-Бюль Шин, кореспондент ebshin@hankookilbo.com

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024