Опитування
Перегляди: 1405
23 грудня 2009

Підтримай «Національний екзит-пол’2010»!

 

Заклик до:
►громадян України
►кандидатів на пост Президента
►представників вітчизняних та закордонних організацій

Громадськість збирає кошти на проведення незалежного екзит-полу для забезпечення чесних і прозорих президентських виборів!

Фонд "Демократичні ініціативи" в рамках громадської кампанії Новий Громадянин ініціює громадський збір коштів для проведення незалежного та незаангажованого "Екзит-полу 2010". Він буде реалізований Консорціумом “Національний екзит-пол’2010”, до якого входять Фонд “Демократичні ініціативи”, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Ініціативу підтримали понад 30 незалежних та політично незаангажованих громадських організацій. Головна мета проекту "Екзит-пол 2010" – забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури та запобігти фальсифікації із підрахунком голосів.

Під час 1 та 2 турів Президентських виборів – 17 січня та 7 лютого – планується опитати близько 13 000 респондентів на 240 виборчих дільницях. Помилка вибірки не перевищить 2.5 % для лідерів перегонів і буде в межах 0.7 – 1.5% для інших кандидатів. Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування о 20:01. Уточнені результати екзит-полу планується оголосити близько 23-ї години.

Однією з особливостей «Національного екзит-полу’2010» стане використання «Нових медіа» (прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube). Крім того, ця інформація буде синхронно опублікована українською й англійською мовами на сайтах: http://www.exitpoll.org.ua, dif.org.ua, newcitizen.org.ua, поширена за допомогою сервера електронної пошти.

Екзит-пол (опитування виборців на виході із дільниць) є одним із найважливіших елементів контролю за чесністю і прозорістю виборів. В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи», вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.

Фонд “Демократичні ініціативи” організовував загальнонаціональні екзит-поли уже 10 разів: під час парламентських виборів 1998 , 2002 , 2006 років, позачергових парламентських виборів у 2007 році, двох турів виборів Президента 1999 року та трьох турів виборів Президента України у 2004 році.

“Екзит-пол’2010” частково фінансується форумом міжнародних донорів, до якого на сьогодні входять такі організації: Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Міжнародний Фонд “Відродження”, Національний фонд підтримки демократії (США). Ведуться переговори з іншими донорами. Реалізація проекту перебуватиме під аудитом зарубіжних експертів, зокрема, QEV Analytics (США), PBS Compani (Польща) й Аналітичного центру Юрія Левади (Росія).

Водночас Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся до інших іноземних представництв, українських громадських організацій, штабів кандидатів у Президенти, юридичних та фізичних осіб за фінансовою підтримкою у проведенні опитування під час другого туру 7 лютого.

Для контролю над використанням коштів створено громадську Раду, до якої увійшли авторитетні та незаангажовані представники засобів масової інформації, громадських організацій, іноземні спостерігачі.

 

Останні новини з категорії Опитування

Громадська думка українців щодо святкування дати закінчення Другої світової війни у Європі

Пресреліз, підготовлено за результатами опитувань Інституту соціології НАН України, Фонду "Демократичні ініціатви", Центру Разумкова, КМІС...
8 травня 2024

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024