Перший рік Президента Зеленського: опитування журналістів та експертів у регіонах

Опитування
Перегляди: 6746
21 травня 2020
Read this article in English

Опитування регіональних журналістів та експертів проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 8 по 15 травня 2020 року. Всього опитано 77 журналістів, політичних експертів та громадських активістів із різних регіонів України.

Онлайн-пресконференція «Перший рік Президента Володимира Зеленського: досягнення та невдачі» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США. 

  • Опитані регіональні експерти порівняно низько оцінили ефективність Володимира Зеленського на посаді Президента України. Так, середня оцінка його діяльності становить лише 3,1 бала за 10 бальною шкалою. Тут думка регіональних журналістів суттєво контрастує з оцінками населення, які оцінюють діяльність Президента Зеленського.
  • Більш ефективною, на думку опитаних, була взаємодія Президента з парламентом, її оцінено у 4,6 бала. Трохи нижче оцінено взаємодію з урядом – 4,2 бала. Найгірше Президенту вдається кадрова політика – лише 2,1 бала з 10.  

  • Основне досягнення Президента за перший рік діяльності – те, що він зміг домогтися ухвалення закону (хоч і в обмеженому вигляді) про обіг сільськогосподарських земель. Серед досягнень можна також виокремити звільнення українських полонених та формування монобільшості й збереження влади.
  • Провальна кадрова політика поєднує Зеленського з екс-президентом Порошенком. Цей компонент традиційно називали однією з найбільших проблем п’ятого Президента, нині він так само є  найслабшою стороною Зеленського. Крім того, регіональні експерти згадують і провали у зовнішній політиці, як то потрапляння в скандал з імпічментом президента в США, а також розведення військ на Донбасі, незадовільне виконання функцій Головнокомандувача, відсутність поступу боротьби з корупцією, корупційні скандали в оточенні глави держави.
  • Майже всі респонденти схвалюють рішення Президента підтримати закон, за яким неможливо здійснити повернення Приватбанку колишнім власникам. Абсолютна більшість опитаних підтримує й легалізацію видобутку бурштину і скасування недоторканності народних депутатів. Регіональні журналісти та експерти схвально ставляться до підтримки Зеленським закону про обіг сільськогосподарських земель. Окрім того, здебільшого позитивно було оцінено призначення Руслана Рябошапки Генеральним прокурором України.
  • Водночас, призначення Ірини Венедіктової Генеральним прокурором України після звільнення Руслана Рябошапки – є рішенням, яке здобуло найнижчу підтримку опитаних. Близько 85% усіх респондентів виступають проти такого призначення. Майже така сама негативна одностайність спостерігається стосовно збереження на посаді міністра МВС Арсена Авакова.

  • Якщо ж говорити про рішення, які ще не ухвалені, але які пропонувались Президентом чи членами його команди, то опитані регіональні експерти підтримують хіба що легалізацію грального бізнесу. Пропозиції стосовно необхідності скорочення кількості депутатів до 300 фактично розділили симпатиків і противників ідеї майже порівну.
  • Найбільш виражений консенсус стосовно недоцільності певних рішень спостерігається щодо започаткування прямого діалогу із «ДНР»/«ЛНР», в тому числі через Консультативну раду в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську; долучення УПЦ (МП) до переговорів з «ДНР/ЛНР»; відновлення водопостачання до Криму та надання Президенту одноосібного права призначати та звільняти керівників НАБУ та ДБР.

  • Під час карантинних обмежень регіональні журналісти найбільш позитивно оцінюють дії місцевої влади у своєму місті. Підтримка дій Кабміну, обласних державних адміністрацій та Президента є відносно невисокою. Найбільше негативних оцінок було надано діяльності Міністерства охорони здоров’я за час керівництва ним Іллі Ємця.

  • За рік президентства Зеленського ситуація в областях, де проживають респонденти, у різних сферах здебільшого погіршилась. Щоправда, це погіршення, на думку експертів, недоцільно пов’язувати з діяльністю Президента, а скоріше з масштабною світовою кризою, спричиненою COVID-19 та заходами протидії поширенню захворювання. 
  • Схожа ситуація спостерігається з оцінкою суб’єктів владних повноважень та державних установ і закладів у областях проживання респондентів. Найбільше згадок про погіршення стосується роботи державних адміністрацій та поліції. Водночас, частина респондентів зафіксувала покращення у роботі Центрів надання адміністративних послуг.
  • Якщо прогнозувати події, які можуть статися до кінця року, то значна частина опитаних вважають, що у їхній області є можливими масові протести як з соціальними, так і  політичними вимогами. Можливою є зміна влади: голів ОДА, а також міських голів за підсумками місцевих виборів. Але респонденти скептичні стосовно швидкого економічного розвитку після скасування карантину та не вірять у зростання стабільності та керованості ситуації в їхніх регіонах.

  • Волонтери та громадські організації,  свідомі громадяни, лікарі та медпрацівники, а також місцева влада, на думку респондентів, доклали найбільше зусиль для стримування  епідемії коронавірусу на місцевому рівні. Діяльність центральної влади експерти оцінили менш як вагому.

 

ЗАВАНТАЖИТИ РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ У ТАБЛИЦЯХ ТА СПИСОК ОПИТАНИХ ЕКСПЕРТІВ

Останні новини з категорії Опитування

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023