Опитування
Перегляди: 2959
15 листопада 2016
Read this article in English

Перемога Трампа на президентських виборах у США: ймовірні наслідки для світової політики та України (опитування експертів)

 

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 10–15 листопада 2016 року провів експертне опитування «Перемога Трампа на президентських виборах у США: ймовірні наслідки для світової політики та  України». Метою опитування було з’ясувати думку експертів щодо ймовірних результатів у зовнішній політиці, які будуть зумовлені перебуванням Д. Трампа на посаді Президента США. Усього опитано 32 експерти.

 

  • Для опитаних експертів, як і для абсолютної більшості соціологів, перемога Дональда Трампа стала несподіванкою. Так, лише 5 експертів визнали, що були впевнені, або радше впевнені, у перемозі Трампа, а 26 зазначили, що скоріше передбачали перемогу кандидата від демократів Гілларі Клінтон.
  • Пост-фактум можна виділити наступні причини перемоги Трампа: невдоволеність наявною політичною елітою; краща мобілізація свого електорату та високий рівень несприйняття кандидатки від демократів. Вагомими причинами також є незадоволеність політикою Обами, його економічною, медичною, соціальною програмою; зрозуміла мова, апелювання до емоцій американців у кампанії Трампа та загальне відчуття того, що справи розвиваються у неправильному напрямку, що знайшло відображення у його кампанії; позиція «мовчазної більшості» щодо мігрантів тощо.
  • Опитані експерти вважають, що політика Трампа зміниться майже по усіх напрямах: і щодо співпраці з НАТО  і ЄС, і стосовно дій на Близькому Сході, а також політика щодо України та Росії. Залишиться незмінною, на думку експертів, лише  політика стосовно ролі США у міжнародній антитерористичній боротьбі.
  • Експерти вважають, що США скоріше не відмовлятимуться від взятих на себе міжнародних зобов’язань чи домовленостей, однак їх думки розділились навпіл щодо того, чи зростатиме ізоляціонізм Америки на міжнародній арені.
  • Більше половини опитаних експертів вважають, що відносини США і Росії дещо покращаться з огляду на те, що адміністрація Трампа намагатиметься обходити проблеми, де можливі конфліктні ситуації з Росією.
  • Щодо санкцій проти Росії, то вони не зазнають змін, якщо вона не змінить своєї поведінки. Такої думки дотримуються більше 2/3 загальної кількості опитаних. Щодо політики у відношенні України, то, на думку більшості експертів, політична, дипломатична та військова допомога залишиться без змін, а от щодо фінансової допомоги думки поділилися: дещо переважає думка, що вона залишиться на тому ж рівні, проте певна частина експертів прогнозує її зменшення. Варто відзначити також значну частку експертів, які поки що не готові давати прогнозів щодо підтримки України адміністрацією Трампа.
  • Найбільшими загрозами на міжнародній арені експерти вважають насамперед непередбачуваність та імпульсивність Трампа, а також імовірне розхитування системи міжнародного права та безпеки; зменшення активності в НАТО та підтримки союзників США в Європі; дилетантство Трампа у зовнішній політиці, слабка адміністрація; надмірний прагматизм у зовнішній політиці, який превалюватиме над цінностями демократії та зростання  ізоляціонізму США. Також  перемога Трампа може стати кейсом успіху для європейських ультраправих.
  • Щодо України, то основні загрози перебувають у площині військового конфлікту з Росією. Серед них: зменшення (відміна) санкцій США щодо Росії, перспективи компромісних домовленостей з Кремлем за рахунок українських інтересів; зменшення дипломатичної, макрофінансової, військово-технічної підтримки України, а також витіснення українського питання на маргінес американської зовнішньої політики.

    Прес-реліз з таблицями можна завантажити тут.

    Список опитаних експертів
  1. Дьомін Денис
  2. Кульчицька Катерина
  3. Тодоров Ігор
  4. Глебов Сергiй
  5. Зарембо Катерина
  6. Бєлєсков Микола
  7. Олександр Чебан
  8. Гайдай Дарія
  9. Замятін Віктор
  10. Гарань Олексій
  11. Бурковський Петро
  12. Коломієць Олексій
  13. Кисельов Сергій
  14. Сидоренко Сергій
  15. Солодкий Сергій
  16. Дубовик Володимир

17. Гетьманчук Альона
18. Левченко О.В.
19. Марциновський Анатолій
20. Мельник Олексій
21. Джердж Сергій
22. Кермач Руслан
23. Пашков Михайло
24. Федоренко Костянтин
25. Чабанна Маргарита
26. Бахтєєв Борис
27. Яблонський Василь
28. Яременко Богдан
29. Сидорчук Олексій
30. Федуняк Сергій
31. Черненко Сергій
32. Володимир Огризко