Коментарі
Перегляди: 1299
22 жовтня 2020

Перемир'я — головне досягнення, але воно не наближає до політичної домовленості в межах Нормандського формату

Володимир Зеленський із запізненням відзвітував Верховній Раді про рік своєї роботи. Почав із жарту про 5G, продовжив скаргами на попередників, завершив особистими досягненнями на посаді. Громадське телебачення  розпитало експертів про «перемоги» Зеленського і розповіло, де він сказав правду, у чому перебільшив і які здобутки собі приписав. 

З повним текстом статті можна ознайомитися тут. Публікуємо коментар політичної аналітикині фонду «Демократичні ініціативи» Марії Золкіної до тієї частини промови Зеленського, яка стосувалася війни на Донбасі.

Війна

Найважливішим пунктом передвиборчої програми Володимир Зеленський назвав завершення війни на Донбасі. Тут Зеленському знайшлося про що розповісти: «27 липня було оголошено припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль — найдовше за роки війни». 

І це справді так, хоч і з певними порушеннями, підтвердила Марія Золкіна: «Якщо оцінювати всі зусилля стосовно Донбасу, то це безумовно головне досягнення за цей рік. Але воно зовсім не наближає до політичної домовленості в межах того ж Нормандського формату».

Повернення до Нормандського формату — ще одне досягнення, яке назвав Зеленський. І з ним ситуація цікавіша, оскільки фактично перемовини відновили, але виграшними для України їх поки що назвати важко: «Активізація Нормандського формату відбулась. Але реальним прогресом я б її не називала з декількох причин. По-перше, це сталося минулого року винятково завдяки поступкам із боку українських перемовників. І для цього ми ухвалили низку рішень, невигідних тактично й навіть стратегічно: вони стосуються погодження формули Штайнмаєра і, відповідно, розведення сил і військ», — пояснила Золкіна. За словами аналітикині, виконала ці умови на сто відсотків лише українська сторона.

До того ж, так само як і в Мінському форматі, далі розмов зрушили недалеко: «Обміну за всіма списками немає, навіть погодження Росією тих прізвищ, які Україна надає гуманітарній підгрупі Мінської ТКГ, теж досі не відбулося, розмінування не проводиться. Червоний хрест так і не отримав повноцінного доступу до тимчасово окупованої території. Тобто насправді немає жодного пункту за підсумковим Паризьким документом, який повністю виконали», — додала Золкіна. 

Сподіватися на новий саміт, організація якого в пріоритеті Офісу президента, підстав наразі немає, стверджує аналітикиня. Він мав би бути присвячений політичним питанням, зокрема формулі Штайнмаєра та оновленню законопроєкту про місцеве самоврядування в окремих регіонах, але безпекові гарантії досі не виконали.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024