Медіа
Перегляди: 2349
2 жовтня 2020

Переговори не мають сенсу, якщо вони йдуть у відкритому форматі — Гарань про російський «злив» перемовин у ТКГ

Представники Росії потай зробили запис засідання ТКГ. Навіщо вони вдалися до таких дій і чому представники так званої «ЛНР» звинувачують Київ у небажанні публікувати стенограму засідання?

Спеціальна представниця чинного голови ОБСЄ пані Хайді Грау вимушено перервала засідання Тристоронньої контактної групи через дії російської сторони, яка вела несанкціонований аудіо та відеозапис роботи групи.

Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на джерело.

Глава російської делегації заявив, що має намір без дозволу опублікувати записи переговорів.

Представниця ОБСЄ запропонувала взяти паузу в роботі та провести окреме засідання, щоб домовитися з приводу кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники.

Як можна оцінити спробу запису закритих перемовин, Громадське радіо запитало в наукового директора фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професора Києво-Могилянської академії Олексія Гараня.

Олексі Гарань: Такий вчинок є неприйнятним для дипломатичної практики. Мені здається, що тут ми знову повелися на російську пропаганду, яка нам вкинула тему, яку ми починаємо обговорювати. Я б, наприклад, навіть не цитував цих псевдопредставників псевдореспублік. Все, що говорять росіяни на цю тему – це просто повна маячня. Крапка.

Переговори відбуваються у закритому режимі, це знають навіть студенти 1 курсу факультету міжнародних відносин. Все. Про що ми говоримо? Переговори у закритому режимі, а потім кожна сторона може виступити із якимись заявами чи комюніке. А сам перебіг не висвітлюється. Розумієте, переговори не мають сенсу, якщо вони ідуть у відкритому форматі. Це дипломатичні переговори.

І я навіть не хочу обговорювати те, що вимагає Росія чи фейкові «республіки». Під час переговорів може бути все, що завгодно: сторони висувають пропозиції, контрпропозиції, хтось може вносити свої корективи, думати про реакцію, сторони можуть тестувати одна одну. Це закриті переговори, на них може бути все, тому вони й не оприлюднюється. У дипломатичних переговорах є правило: ніщо не узгоджене, поки ніщо не узгоджене остаточно. Якщо ми не досягли фінального результату, який має оприлюднюватися, то всі переговори до цього не мають значення. От і все.

  • У дипломатичних переговорах є правило: ніщо не узгоджене, поки ніщо не узгоджене остаточно. Якщо ми не досягли фінального результату, який має оприлюднюватися, то всі переговори до цього не мають значення. От і все.

Я дуже боюся, що зараз підуть обговорення цього всього на наших телевізійних каналах, хоча ми цей «злив» не маємо обговорювати взагалі.

Повну версію розмови можна прослухати у доданому звуковому файлі:

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024