Опитування
Перегляди: 2777
29 січня 2008

"ПДЧ (план дій щодо членства в НАТО) —інструмент реформування держави"

під такою назвою відбулася прес-конференція,
організована Фондом “Демократичні ініціативи”
18 січня 2008 р.
у приміщенні УНІАН


У прес-конференції взяли участь:

  • Ілько Кучерів – директор Фонду “Демократичні ініціативи;
     
  • Ірина Бекешкіна – науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи”;
     
  • Валерій Чалий – заступник Генерального директора Центру Разумкова;
     
  • Олександр Сушко – директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України;
     
  • Григорій Перепелиця – директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України.
     


Лідери держави звернулись до керівництва Організації північноатлантичного договору з офіційним проханням щодо приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

Підписання спільної заяви Президентом, Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради України – це важливий позитивний крок, в результаті якого, окрім іншого, має бути запроваджено інтенсифіковану інформаційну кампанію щодо євроатлантичної інтеграції України. Більше того, буде розширено дебати в суспільстві щодо досягнення європейських стандартів в усіх сферах життя держави і пошуку консенсусу в реалізації національних інтересів. Позитивна відповідь та схвалення Північноатлантичною радою – вищим органом Альянсу – приєднання України до ПДЧ надасть істотний поштовх системним реформам в Україні, спрямованим на побудову ефективної демократичної держави, конкурентоздатної економіки, обороноздатної армії та відкритого суспільства європейського взірця. ПДЧ не гарантує членство в НАТО, однак робить можливим постановку питання про членство в перспективі, якщо відповідна програма реформ буде належним чином виконана.

На практиці ПДЧ охоплює політичні та економічні, оборонні та військові питання, питання ефективності витрачання бюджетних ресурсів, питання безпеки, а також правові питання.

В разі приєднання до ПДЧ Україна мала б здійснити низку конкретних кроків, серед яких: скласти звіт про відповідність політики держави принципам демократії і особистої свободи, включаючи верховенство права, захист прав людини, зокрема прав національних меншин, забезпечити ефективність демократичного громадського контролю над збройними силами, а також економічної свободи, соціальної справедливості та екологічної відповідальності.

Україна отримала б максимальне сприяння для розвитку потенціалу її збройних сил, додаткову допомогу в проведенні військового планування, тренінгів та спільних навчань.

Українські фахівці вивчали би (шляхом проведення навчання, стажувань та консультацій) досвід держав-членів НАТО у формуванні та ефективному використанні оборонних бюджетів, з питань захисту інформації та безпеки особового складу.

Рішення про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО надасть нашій державі значних практичних вигод у вигляді більш відповідальних, прозорих та ефективних дій уряду – і не тільки у сферах безпеки та оборони, а й у внутрішній, зовнішній, економічній та правовій політиці.

Приєднання України до ПДЧ змусить українську владу працювати ефективніше і більше дбати про людей. Представники українського громадянського суспільства лобіювали питання приєднання до ПДЧ вже кілька років, особливо активно відтоді, як з’явилася перспектива формування уряду демократичної коаліції-2006. Тоді ці сподівання не здійснилися. Керівництво уряду «антикризової коаліції» вирішило «взяти паузу» і змарнувати реальний шанс приєднатися до ПДЧ на Ризькому саміті НАТО в листопаді 2006 року.

На початку січня нинішнього року понад 200 представників неурядових організацій звернулись до керівництва держави з вимогою інтенсифікувати політику євроатлантичної інтеграції і здійснити кроки, необхідні для отримання ПДЧ. Заява була розміщена на «Європейському порталі», у ЗМІ, доведена до органів влади і стала одним із аргументів, що спонукав керівників держави відгукнутись на наполегливі вимоги громадськості. Приєднання до ПДЧ також знайшло своє закріплення у схваленій Кабміном урядовій програмі «Український прорив: для людей, а не політиків». Наведені факти свідчать про завершення періоду невизначеності і хитань, що підривали протягом тривалого часу авторитет української держави.

Нині ми отримали сигнал про те, що чимало зарубіжних неурядових організацій та громадських діячів готові підтримати прагнення України до членства в НАТО. Ми сприятимемо тому, аби мобілізувати зусилля, зокрема й наших зарубіжних партнерів, на переконання урядів країн-членів НАТО ухвалити позитивне рішення щодо приєднання України до ПДЧ на саміті НАТО в Бухаресті в квітні цього року.

Представники неурядових організацій та аналітичних центрів України засвідчують свою готовність до поглиблення співпраці з органами законодавчої та виконавчої влади, з тим аби посилити політику євроатлантичної інтеграції та реалізувати програму реформ, передбачену Планом дій щодо членства України в НАТО.

 

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024