Медіа
Перегляди: 1857
9 жовтня 2012

Партія «Батьківщина» стала жертвою лідерської орієнтації

Чому  збільшився рейтинг партії "УДАР" Віталія Кличка і дещо знизився у ВО «Батьківщина», своє пояснення дає соціолог Ірина Бекешкіна.

За період між двома соціологічними опитуваннями, що їх провів фонд «Демократичні ініціативи» спільно з Центром Разумкова (з 10 по 15 серпня 2012 року) і КМІС (з 18 вересня по 4 жовтня 2012 року),  статистично значуще зросла лише чисельність прихильників  Партії  «УДАР» Віталія Кличка – з 11.5% до 16%. Проте водночас  статистично значуще зменшилась чисельність прихильників  Об’єднаної опозиції  з 25,6% до 15.1%. Відсотки вирахувано від тих, хто збирається прийти на вибори і проголосувати. Тож на сьогодні різниця між цими двома політичними силами становить 1%, але   така  різниця перебуває в межах похибки, тому не можна свідчити  про те, що якась партія випереджає, а якась  – відстає. Ці партії сьогодні ділять між собою одне місце.

І все ж впродовж  місяця ми спостерігаємо  певне зниження рейтингу  ВО «Батьківщина». Як на мене,  партія «Батьківщина»  стала жертвою своєї лідерської орієнтації, коли  багато років поспіль  більшість прихильників орієнтувалась на лідерів цієї партії, а реально – на Юлію Тимошенко. Тепер, коли  виявилось, що цей лідер  не буде балотуватися, люди  знайшли собі іншого кумира, іншого лідера. І в даному разі ним став Віталій Кличко.

Слід відзначити, що цей перерозподіл голосів відбувається у межах одного «постпомаранчевого» блоку.  І хоч сьогодні такий поділ на «постпомаранчевих» і «постбіло-блакитних», який усталився з 2004 року,  вже не такий жорсткий, адже як Партія регіонів знаходить своїх виборців  у  західному регіоні, так  і «Батьківщина», а  особливо «УДАР», має своїх симпатиків у  східному,  проте і  «УДАРу», і «Батьківщині»  сьогодні все ж більше симпатизує умовний «постпомаранчевий» електорат.  Тож якщо зростає рейтинг партії «УДАР», то це відбувається  за рахунок зниження  рейтингу ВО  «Батьківщина». І навпаки. Тому, з точки зору соціології,  зміни рейтингу в опозиційної сили не відбулося, а відбувся просто перерозподіл  між «УДАРом»  і «Батьківщиною».

А ще значна частина виборців відзначили в опитуванні, що їм  «важко сказати», за кого вони голосуватимуть, і це також вплинуло на падіння рейтингів. Кількість невизначених, яка зросла у період між двома опитуваннями,  сягнула 24%. Такий високий відсоток  я пояснюю тим, що в усіх попередніх опитуваннях у анкеті  пред’являлось  10 найвідоміших партій, і ще була графа «Інші», однак зараз,  коли нашому респонденту  – майбутньому виборцю – пред’явили  анкету  у вигляді  виборчого бюлетеню, де міститься величезний список партій,  то чимало респондентів   задумались і відповіли, що поки що їм «важко сказати».

Тому  цілком очевидно, що результати опитування і результати виборів збігатись не будуть і вони ніколи не збігатимуться, що часто ставлять у вину соціологам. Адже  невизначені якось визначаться і проголосують. Або якщо вони не підуть на вибори, то відносно автоматично у кожної з партій  стане  більше голосів. Тобто цілком очевидно, що порівнювати результати опитувань і результати виборів не можна, це неправильно.

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024