Медіа
Перегляди: 1331
11 грудня 2011

Парламентські вибори 2012 року можуть бути початком кінця виборів взагалі

Таке занепокоєння директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва Ірина Бекешкіна висловила під час прес-конференції «Вибори -2012: як і кого обиратимуть громадяни?».
Щоб цього не сталося країні, на думку соціолога, потрібен громадянський рух, який би контролював перебіг підготовки та самі вибори. Такий рух під назвою «Чесно», за словами експерта, вже розпочав свою діяльність, об’єднавши низку громадських організацій, і Фонд "Демократичні ініціативи" також увійшов у нього як один із засновників. "Наша функція в русі полягає в тому, що ми проводитимемо незалежні соціологічні опитування, які включатимуть не тільки з’ясування рейтингів кандидатів, а й ще чимало різних тем, які важливі для громадськості".
Ірина Бекешкіна зазначила, що досліджуючи ставлення пересічних громадян до виборів впродовж багатьох років, соціологи з-поміж інших моніторять питання, чи вбачають пересічні громадяни конкретні механізми впливу на владу, на ухвалення державних рішень. За словами науковця, протягом усього часу від 2004 року населення виокремлювало таку форму впливу на владу, як вибори. «Завжди більше третини або третина громадян вважали, що вибори це дієвий механізм впливу на владу, – пояснила експерт. – Цього року ми зафіксували істотне зниження покладання надії на цю форму демократичного механізму». Цей відсоток порівняно з попереднім знизився і становить щодо виборів президента 24%, щодо виборів парламенту – 21% . Завжди цей відсоток становив близько 30%. Соціолог пояснила, що така тенденція свідчить про зниження ролі виборів в очах громадян. Та водночас, наголосила Ірина Бекешкіна, опитування фіксують, що не знижується роль мітингів і демонстрацій, участь у страйках, більше того, нині вони в очах громадян набувають майже такого самого значення, як вибори.
Директор «Демініціатив» вважає дуже тривожним сигналом, що люди не покладаються на вибори, або покладаються на них не більшою мірою, ніж на мітинги, демонстрації чи участь у страйках. «Тішить те, – наголосила експерт, – що за кілька останніх років зросла роль різних форм громадської активності, які зазвичай не набували форм масової підтримки. Серед них – участь у діяльності політичних партій; зросла також значимість звернень громадян до засобів масової інформації. Якщо раніше на них покладалося 8% громадян, то нині таких 14%». Однак на цьому тлі, на жаль, зросла і кількість тих, хто вважає, що на рішення влади жодними механізмами вплинути неможливо. Якщо в 2007 році таких песимістів було 28%, то сьогодні їх побільшало до 35%, констатувала Ірина Бекешкіна.