Медіа
Перегляди: 3397
29 червня 2020

Законопроєкт про референдум: інструмент демократії чи мінне поле для маніпуляцій

Дати українцям право вирішувати долю країни президент Зеленський обіцяв від самого обрання. Цей законопроєкт латає правову дірку, бо в Конституції референдум є, а як його проводити, не знав ніхто. 

Минулого тижня 252 народні депутати підтримали президентський законопроєкт про народовладдя, і таким чином дали народу в руки потужну зброю під назвою референдум. Але   наскільки легко повернути її проти самих себе і чи  додасть  це влади народу - ТСН  розбиралася разом з експертами.

Щоб референдум визнали дійсним, на нього має прийти 50%  виборців, але перемога буде за тим, хто забере собі половину голосів плюс один, тобто фактично чверть населення вирішить долю всієї держави, і от саме на них будуть спрямовані усі можливі методи маніпуляцій.

Переможе той, в кого буде рупор, тобто доступ до телевізора і правильно поставлене запитання.

«Бо  залежно від формулювання запитання можна отримати кардинально різні відповіді, що дасть і різний результат», – пояснює в коментарі ТСН аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Андрій Сухарина, який вивчає суспільну думку і чітко бачить, як легко політики можуть перетворити демократію на охлократію, бо це рай для популістів.

Разом із кореспонденткою ТСН вони провели невеликий експериментальний референдум в селі на Київщині, де свідомо зманіпулювали запитанням. Що із того вийшло і де законодавці, свідомо чи ні, заклали мінне поле для маніпуляцій - дивіться у сюжеті ТСН​.