Оцінка ситуації в країні та електоральні орієнтації громадян України на президентських виборах

Опитування
Перегляди: 14177
29 грудня 2021

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені І. Кучеріва з 17 по 22 грудня 2021 року  методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів.  Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Оцінка ситуації в країні

Лише 20% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, 65,5% дотримуються думки, що події розвиваються в неправильному напрямі. Рік тому − у грудні 2020 р. − ці показники становили відповідно 16,5% і 67%.

18% опитаних вважають, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років, 54% ˗ що вона здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі, а 18% ˗ що не здатна  їх подолати. У грудні минулого року ці показники становили 19%, 51% і 18%, відповідно.

Електоральні орієнтації громадян на президентських виборах

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би В. Зеленський (17,5% усіх опитаних або 24% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме). Мають намір проголосувати за П. Порошенка  відповідно 11% і 16% опитаних,  за Ю. Тимошенко ˗ відповідно 8% і 10%, за Ю. Бойка − відповідно 7,5% і  9%, за Д. Разумкова ˗ відповідно 7% і 9%,  за І. Смешка ˗ відповідно  5% і 6%, за Є. Мураєва ˗ відповідно 5% і 6%,  за В. Гройсмана ˗ відповідно 3,5% і 5%, за С. Притулу ˗ відповідно 2% і 3%, за О. Ляшка ˗ відповідно 2% і 2%, %, за Р. Кошулинського ˗ відповідно  1,5% і 2%, за А. Гриценка ˗ відповідно 1% і 2%, за В. Кличка ˗ відповідно 1% і 1%.

Порівняно з листопадом 2021 року на статистично значущому рівні зросла електоральна підтримка Д. Разумкова (з 5,5% до 7% серед усіх опитаних) та  Є. Мураєва (з 4% до 5%), рівень електоральної підтримки інших кандидатів у першому турі на статистично значущому рівні не змінився.

В. Зеленський у разі електорального суперництва у другому турі з П. Порошенком отримав би 23%  голосів усіх опитаних або 50% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, П. Порошенко ˗ відповідно 23% і 50%.

Порівняно з листопадом 2021 року підтримка цих двох кандидатів у разі їх протистояння у другому турі на статистично значущому рівні не змінилася, однак,   порівняно з результатами аналогічного опитування, що проводилося у наприкінці липня-на початку серпня цього року, частка голосів, які респонденти готові віддати за В. Зеленського, знизилася з 28% до 23% серед усіх опитаних), а частка тих, хто готовий голосувати за П. Порошенка, зросла  з 17% до 23%.

У разі виходу до другого туру В. Зеленського та Ю. Бойка за В. Зеленського проголосували би  26% усіх опитаних або 63% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Ю. Бойка ˗ відповідно 17% і 37%. Порівняно з листопадом 2021 р. електоральна підтримка В. Зеленського у цій парі кандидатів у другому турі знизилася з 29% до 26% серед усіх опитаних, підтримка Ю. Бойка – не змінилася (відповідно 17% і 17%).

У разі виходу до другого туру В. Зеленського та Д. Разумкова,  за В. Зеленського проголосували би  22% усіх опитаних або 44% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Д. Разумкова ˗ відповідно 30% і 56%. Порівняно з результатами опитування, що проводилося у листопаді 2021 р., частка голосів, які респонденти готові віддати за В. Зеленського, статистично значуще не змінилася (у листопаді вона становила  23% серед усіх опитаних),  тоді як частка тих, хто готовий голосувати за Д. Разумкова, зросла  з 25% до 30% серед усіх опитаних.

У разі виходу до другого туру В. Зеленського і Ю. Тимошенко за В. Зеленського проголосували би  24% усіх опитаних або 53,5% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за Ю. Тимошенко ˗ відповідно 22% і 46,5%. 

У разі виходу до другого туру П. Порошенка і Д. Разумкова за Д. Разумкова проголосували би  33% усіх опитаних або 61% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме, за П. Порошенка ˗ відповідно 19% і 39%.

Пресреліз з таблицями розподілів відповідей.