Оцінка проблематики корупції в громадській думці

Опитування
Перегляди: 8021
11 листопада 2018

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального опитування населення України, проведеного  з 18 вересня по 3 жовтня   2017 року Фондом «Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». 

Дослідження представлене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва під час заходу «Судді – на іспит! Як громадськості контролювати відбір до антикорупційного суду?». Цей захід організований в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст дослідження  є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

  • 91% громадян вважає корупцію серйозною проблемою України, причому 61% опитаних  переконані у тому, що це – найбільш серйозна проблема, яка заважає розвитку країни. Лише 4% опитаних визнають, що проблема корупції існує, але вона не надто серйозна, а надуманою цю проблему вважають  0,5%.  За рік,  порівняно  з 2017 роком, усвідомлення серйозності проблеми корупції істотно зросло: у вересні 2017 року найбільш серйозною проблемою корупцію вважали 44%, нині ж  – 61%; не надто серйозною у 2017 році – 12%, сьогодні – 4%.
  • На думку громадян, основна причина відсутності позитивних зрушень у боротьбі з корупцією полягає в тому, що ті, хто має з нею боротися, самі ж корумповані – так вважає 61% опитаних. Інші вагомі причини: корумпованість майже завжди лишається безкарною (38%), відсутність «сильної руки», яка навела б порядок у суспільстві (31%), та недосконалість законів, які можна розтлумачити як завгодно (28%).  Порівняно з 2017 роком порядок значимості причин майже не змінився, проте  ще більше зросла у вазі причина корумпованості тих, хто має боротися із корупцією (з 57% до 61%), та істотно зменшилися посилання на те, що з допомогою корупції людям легше вирішувати свої проблеми (з 19% до 11%).
  • Більшість громадян – 61% – вважають, що корупцію не можна подолати лише зусиллями влади. Протилежної думки дотримуються 26%. Цей показник суттєво відрізняється тільки на Півдні країни – там в спроможності влади переконані 37%. Якщо  порівняти з 2017 роком впевненість людей у тому, що влада не спроможна подолати корупцію, істотно зросла – з 53 до 61%. 
  • Думки респондентів розділились стосовно того, чи можна вважати корупцію проявом української ментальності. 38% вважають, що корупція є частиною ментальності, а 46% – що ні. Дещо інші результати можна спостерігати в Центрі – тут кількість тих, хто вважає корупцію частиною ментальності, вища – 48%.  При цьому, чим молодші респонденти, то тим частіше вони називали корупцію проявом ментальності українців.  Це питання ставилося у далекому 2001 році, і тоді корупцію вважали проявом української ментальності значно менше – 26%. 
  • Громадяни підтримують в першу чергу  каральні методи викорінення корупції:  55% вважають, що передовсім потрібно жорстко карати усіх, хто причетний до корупції. Ще 28% вважають,  що подолати корупцію можна шляхом усунення корупційних ризиків. Прихильники боротьби з корупцією «через виховання» явно у меншості – 12%. При цьому найменша кількість прихильників репресивних методів проживає на Сході – 47%.
  • Більшість громадян певні,  що давання хабаря для вирішення питання, яке має суттєве суспільне значення чи є важливим для сім’ї та родини респондента – не може бути виправданим. Однак частка осіб, які готові виправдати корупційні дії для блага сім’ї та родини є вищою: 17% вважають, що заради блага родини можна дати хабар, а стосовно суспільного блага таких близько 9%.
  • Обговорення проблеми корупції та її вирішення матиме суттєвий вплив на майбутню кампанію виборів Президента. Спроможність кандидата перемогти корупцію та притягнути до відповідальності злочинців громадяни України віднесли до топ-5 чинників, на які вони  звертатимуть увагу при голосуванні. Боротьба з корупцією потрапляє і в  п’ятірку тем, про які українці хочуть почути від кандидатів на передвиборчих дебатах.

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024