Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 1230
27 жовтня 2023

Орбан грає на публіку, а РФ підхоплює настрої Угорщини для проросійської пропаганди – Тарас Жовтенко

Виступаючи на заході, присвяченому роковинам антирадянської революції в Угорщині 1956-го року, придушеної радянськими військами, угорський прем'єр Віктор Орбан заяви, що Брюссель розігрує «погану пародію на СРСР». РФ підхопила ці слова Орбана для чергового поширення проросійських настроїв. Безпековий аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Жовтенко  у ток-шоу «На часі» на YouTube-каналі «Ми –  Україна» прокоментував цей випад  угорського прем’єра у бік Євросоюзу.

«Орбан говорить те, що подобається значній частині угорського електорату.  Він  фактично грає на антизахідних настроях, які притаманні не тільки угорцям, а  багатьом країнам-членам Європейського Союзу. Хоч як це парадоксально, але значна частина населення там, розглядає Європейський Союз, частиною якого вони є, як  міжнародну інституцію, яка певною мірою впливає на їхню внутрішню політику,  економічну ситуацію,  виробництво, і не всі рішення Брюсселя подобаються громадянам ЄС на національному рівні», – зазначив аналітик.

За його словами,  ці антиєвропейські настрої були завжди. Зараз вони лиш помножені на хвилю популізму в європейській і західній політиці, яка піднялася не вчора і не позавчора.

«Йдеться, зокрема, про обрання президентом Сполучених Штатів Америки Трампа, класичного правого популіста, який говорить абсолютно все те, що може сподобатися його електорату. До цієї когорти належить і великий друг України Борис Джонсон, треба віддавати цьому належне. Польська партія "Право і справедливість" також абсолютно в тій же категорії. Фактично, ми бачимо, як правоконсервативний популізм почав набирати обертів з середини 2010-х років. І  на цьому певною мірою зіграла і Росія», – пояснив Тарас Жовтенко.

Він також зазначив, що більшість проросійських заяв таких політиків, як пан Орбан,  базуються не стільки на любові до Владіміра Путіна, скільки на тому, щоб  прокачати  їх через гібридні інструменти в Західній Європі, намагаючись якщо не вплинути на вибори, то принаймні розбалансувати західні демократії настільки, щоб посіяти в них недовіру, по-перше, до самих себе, а по-друге, до міжнародних інституцій – економічних, політичних та безпекових, які формують структуру західного світу.

«Це одна зі стратегічних цілей Кремля в його гібридному протистоянні із Заходом. Путін,  російські еліти та російські спецслужби дуже успішно грають на цих антизахідних настроях», – підсумував аналітик.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024