Медіа
Перегляди: 1426
27 лютого 2012

Опозиція не зможе сформувати більшість у Раді

Роман Чернишов, ЛIГАБiзнесIнформ www.liga.net 

Бекешкіна: Опозиція не зможе сформувати більшість у Раді
Бекешкіна впевнена: на прийдешніх парламентських виборах боротьба буде не просто жорсткою, а жорстокою
 
У той же час, від підсумків парламентських виборів за пропорційною системою може залежати результат президентських виборів 2015 року, вважає соціолог.
 

Директор фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, відомий соціолог Ірина Бекешкіна розповіла в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ про те, скільки коштує проведення національного екзит-полу, за чий рахунок він буде проводитися та чому виборець Партії регіонів не хоче йти на вибори.

- Що сьогодні показують соціологічні виміри - який настрій українців, наскільки активно будуть голосувати?

- Що стосується настрою, то суспільство в цілому взяло правила гри - опитування показують, що всі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, окрім скасування графи "проти всіх", більшість населення підтримує.

А що стосується явки, то соціологічні заміри завжди показують більше, ніж виявляється насправді. Хоча явка навряд чи буде нижче звичних для України 65-70%. Втім, говорити точно поки не можна. Наприклад, ще влітку, до арешту Юлії Тимошенко, явка очікувалася вкрай низька, тому що ні захід, ні схід України не хотіли йти на вибори.

- Чи можна порівнювати вибори-2012 з виборами-2002? Там теж була мажоритарка.

- Вибори-2012 не будуть схожі. Минуло 10 років, суспільство багато в чому змінилося. Не варто забувати, що до 1998 року були повністю мажоритарні вибори, а в 1998 і 2002 рр. - змішані. Тобто до 2002 року в Україні сформувався прошарок політиків-мажоритарників, які роками обробляли свої округи й стабільно там зміцнилися. Була якась визначеність. Це не означає, що на округах не було конкуренції, але була, якщо хочете, традиція.

Більшість у новому парламенті буде пропрезидентська. Але важливо, які підсумки виявляться в пропорційній частині. Результат виборів за списками буде сигналом того, яким може бути результат другого туру президентських виборів-2015 


- А зараз?

- А зараз, по-перше, опозиція заявила, що буде ставити по одному загальному кандидату на округ. По-друге, очевидно, що по одному кандидату на округ буде ставити й  Партія регіонов. Тобто нас чекає жорстке біполярне протистояння "влада - опозиція", чого не було ні в 2002 році, ні, тим паче, раніше. До того ж, сьогодні, порівняно з 2002 роком, набагато більше багатих потенційних кандидатів, представників бізнесу. Тому бізнес-складова на виборах виявиться набагато виразніше.

- І раніше ця складова була не маленькою.

- Раніше не було такої кількості людей з великими грошима. Більш того, в 2002-му році не настільки усвідомлювалася цінність депутатства, як сьогодні. Так що, можна сміливо стверджувати, що на прийдешніх виборах боротьба буде набагато жорсткішою. Навіть не жорсткою, а саме жорстокою. І багато в чому непередбачуваною.

- Чи очікуєте фальсифікацій з боку влади, якщо так, наскільки вони вплинуть на хід виборів?

- Думаю, що якраз найбільші фальсифікації будуть не тільки (і навіть, можливо, не стільки) з боку влади, скільки з боку місцевих кандидатів, які будуть йти по мажоритарних округах. Вони будуть керуватися принципом "перемога будь-якою ціною", так як ставлять на кін занадто багато.

- Ви поділяєте владу й окремих депутатів-мажоритарників, але ж багато хто з них будуть балотуватися з прицілом на участь в пропрезидентській більшості в Раді наступного скликання ...

- Звичайно. Я не ручуся за достовірність чуток, але доводилося чути, що вже зараз у незалежних мажоритарників збирають заяви про вступ у майбутньому до фракції Партії регіонів.

- І хто переможе в результаті - влада чи опозиція?

- Більшість у майбутньому парламенті, звичайно, буде пропрезидентська. Але тут важливо, які підсумки виявляться в пропорційній частині. Результат виборів за списками буде сигналом того, яким може бути результат другого туру президентських виборів 2015 року. Якщо виявиться, що ПР програє за списками, то це означає, що в другому турі може програти і Віктор Янукович. А це змусить задуматися про свою долю як багатьох мажоритарників, так і місцеві регіональні еліти. Багато будуть працювати з оглядкою на те, хто ще може стати президентом з величезними повноваженнями.

- Ви називаєте парламентські вибори-2012 розвідкою боєм перед президентськими виборами. Чи не недооцінюєте ви тим самим їх важливість: який в Україні буде парламент, як країна буде жити три роки до виборів президента?

- Як буде жити країна, і якою буде парламент - різні речі. Верховна Рада у нас давно з законодавчої влади перетворився на виконавчу. У дуже виконавчу, я б навіть сказала. Тим більше, як я вже говорила, не варто очікувати в Раді VII скликання формування опозиційної більшості. Після виборів в парламенті буде багато бізнесменів, а бізнес у нас дуже залежний - його легко можна притиснути. Тому, навіть якщо парламент і перестане голосувати автоматично за помахом руки Чечетова очікувати розквіту і торжества парламентаризму навряд чи варто. Життя країни новий парламент не змінить. Вона може змінитися лише після президентських виборів.


- Існує думка, що влада піде на проведення чесних виборів для того, щоб хоч якось зберегти обличчя перед Заходом. Побоювання опозиції про фальсифікації можуть не підтвердитися?

- Може бути, я зайвий оптиміст, але я теж поділяю цю точку зору. Адже якщо керуватися логікою і здоровим глуздом, то владі треба вчинити саме так. Перемога будь-якою ціною не додасть балів влади ні на Сході, ні на Заході. Але важко сказати, наскільки ці люди (влада, - ред.) керуються логікою. Адже ніхто з експертів не припускав, що Тимошенко посадять на сім років в той час, як її рейтинг впав до 10%. Немає раціональних пояснень такого вчинку влади. Вчинку, який спричинив за собою напруженість у відносинах і з Заходом, і з Росією.

Інша справа, що навіть директива зверху "не фальсифікувати" може бути проігнорована місцевою владою. Адже кожен керівник обласної, районної адміністрації або міста не бажає бути в останніх рядах по результату. Кожен хоче вижити в цій системі, показати кращий результат, здатися більш старанним, ніж сусіди. Ніхто не хоче випасти з обойми. Тому цілком можливо: щоб зберегти за собою крісло голови будь-якої адміністрації, місцеві чиновники будуть допомагати партії навіть в обхід вказівок начальства.

- Ви сказали, що ще влітку, до арешту Тимошенко, ні захід, ні схід України не хотів йти на вибори. Як змінилися плани виборців?

- Зараз очікується висока явка на заході - набагато вища, ніж на сході. На заході не хочуть йти на вибори близько 12% виборців, на сході - понад 30%. На сході зіграло роль розчарування в "своїх регіоналах". До речі, з тієї ж причини там спостерігається зростання рейтингу комуністів. КПУ, за останніми даними, набирає не менше 8%, незважаючи на те, що їх з року в рік списують з рахунків. На руку комуністам зіграло й те, що Сергій Тігіпко вирішив задовольнятися "синицею в руках", фактично поховавши непогані стартові шанси своєї партії. На сьогоднішній посаді Тігіпко спалив себе як політика.

- Хто, за вашими даними, проходить в Раду наступного скликання?

- Відповідно до нашого грудневого дослідження, яке збігається з вимірами колег, вперше рейтинг Батьківщини перевищив рейтинг Партії регіонів, хоч і не набагато - близько 1%. У неї 18%, у ПР - 17%. На третьому місці Фронт змін - майже 11%. У комуністів - 8%, і це може вважатися певною несподіванкою. Серед тих, хто проходить п'ятивідсотковий бар'єр, також партія УДАР Віталія Кличка - у неї 6%.

- Свобода не проходить?

- У партії Тягнибока поки близько 3% підтримки, але є резерв.

- Що може до виборів змінити розстановку сил?

- Ситуація може змінитися, якщо регіонали, по-перше, зможуть переконати прийти на вибори схід, по-друге, переконати його проголосувати за себе знову. Адже електоральна перевага в бік опозиції сьогодні спостерігається не тому, що їх підтримує більше людей, ніж на попередніх виборах, а тільки тому, що виборець ПР відвернувся і від "біло-синіх", і від політики взагалі - багато хто не хоче йти на вибори.

- У партії влади є шанс повернути виборця?

- А чому ні? Можна очікувати, що з кінця літа виборці почнуть відчувати на собі турботу у вигляді будь-яких додаткових виплат, соцдопомоги й тому подібних традиційних інструментів передвиборчої кампанії. Ця схема працювала раніше, може спрацювати і зараз. Якщо влада забезпечить те саме "покращення життя", нехай і на короткий час, то частина втрачених виборців, особливо на сході, може знову проголосувати за Партію регіонів.

- Національний екзит-пол на виборах-2012 буде?

- Однозначно буде. Ми вже заручилися підтримкою потенційних донорів, думаю, у нас вже не буде таких фінансових труднощів, як на попередніх президентських виборах.

- Хто його профінансує й хто буде проводити?

- Фінансуватися екзит-пол буде, як і раніше, спільними зусиллями форуму донорів. Це різні міжнародні фонди й посольства. Для нас фінансування з різних джерел принципово. Від деяких ми вже отримали гроші (NED), від деяких донорів отримали принципову згоду (Міжнародний фонд "Відродження", PACT), в інших рішення знаходиться в стадії розгляду. Що стосується партнерів по проведенню, то вони традиційні - це КМІС і Центр Разумкова. Наші "бойові соратники", випробувані 2004 роком; це буде вже наш п'ятий екзит-пол в такому складі. А взагалі для Демократичних ініціатив екзит-пол-2012 буде вже дванадцятим.

- Скільки коштує такий проект?

- Екзит-пол на 300 дільницях по всій країні - близько $100 000. Якщо ділянок буде більше (а від цього залежить точність), то, відповідно, вартість дещо зросте.

- Як ви ставитеся до екзит-полів, замовниками яких виступають телеканали (так було на президентських виборах в 2010-м)? Чи не впливає на їх об'єктивність те, що канали належать конкретним людям з конкретними інтересами?

- За кількістю екзит-полів на одні вибори Україна може претендувати на рекорд. Хоча в цілому ставлюся до їх проведення нормально. До того ж, всі результати у нас збіглися, так що немає причин сумніватися в об'єктивності. Відмінність нашого екзит-полу - у повній відкритості (як джерел фінансування, так і методології). Крім того, на відміну від інших соціологічних служб, ми за результатами кожного екзит-полу випускаємо публікації з докладним аналізом результатів голосування.

- Зараз ви або ваші колеги проводите попередні соціологічні дослідження для партій або окремих кандидатів?

- Звичайно, такі замовлення є. В основному від потенційних учасників на мажоритарних округах, і, звичайно ж, ці дослідження закриті. Про результати знають лише замовник і ті, хто проводить замір.

- Наскільки буде затребувана на виборах "чорна соціологія"?

- Серйозні соціологічні організації дорожать своєю репутацією, а сумнівній інформації з сумнівних джерел уже давно ніхто не вірить. Думаю, що "чорна соціологія" не буде особливо застосовуватися саме через низьку ефективність. Це ж "шум" і не більше.

- Тиск з боку політиків на собі відчуваєте? Не всі можуть спокійно реагувати на фіксацію падіння власного рейтингу.

- Поки що ні.


Досьє на Ірину Бекешкіну >>>

Роман Чернышев
ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net
Теги: вибори в Раду, Бекешкіна, соцопитування

Печать

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024