Медіа
Перегляди: 872
26 серпня 2015

Олексій Гарань: Захід сподівається вичавити максимум з Мінських угод

Україна виробила спільну з європейськими партнерами позицію щодо конфлікту на Донбасі. Про це у коментарі порталу "Главное" розповів професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

"Такі зустрічі, як в Берліні (зустріч Петра Порошенка з Ангелою Меркель і Франсуа Олландом - Ред. ), Насправді є робочими. І ми, на жаль, не знаємо, про що лідери країни домовилися між собою за кулісами. Але такі візити важливі самі по собі, тому що не було Росії. Тобто, гравці виробляли спільну позицію Франції, Німеччини та України щодо конфлікту на сході ", - сказав Гарань.

Експерт прогнозує, що ця позиція буде жорстко озвучена російській стороні під час зустрічі "нормандської четвірки".

"Те, що зустріч Порошенка з Меркель і Олландом пройшла без Путіна - дуже важливо і каже про зміцнення проукраїнської коаліції. Не менш важливою була заява, що псевдовибори, які бойовики самі для себе призначили, - це порушення Мінських угод. І тут є цікавий момент. Меркель заявила, що Мінські домовленості повинні виконуватися. В Україні багато хто це розцінили, як те, що тільки Мінськ і нічого більше. Але я думаю, ми повинні на це дивитися не так. Йшлося не про те, що формат переговорів є незмінним. Якщо Мінські угоди не спрацюють, будуть шукати щось інше. Але зараз Захід розраховує вичавити максимум з цього договору.

Це важливо, адже Мінські угоди - єдиний документ, за яким Росія взяла на себе якісь зобов'язання ", - пояснив він.

Але, на його думку, Захід бачить, що Кремль угоду не виконує і підвищує ставки, активізуючи бойові дії на Донбасі.

"Все, що зараз робить Росія, контрпродуктивно. І це дає Україні можливості для вироблення спільної позиції і навіть спільного фронту з Європою. Подальше загострення ситуації на сході з боку Росії призведе тільки до посилення санкцій. А вони працюють і вже діють, ми бачимо це по економіці Росії ", - констатував експерт.