Медіа
Перегляди: 3466
12 червня 2020

Олексій Гарань: Я хотів би, щоб ми були об'єднані навколо ідеї європейської України

Національна єдність – це коли люди усвідомлюють,  що вони є частиною великої родини, яка  називається політична українська нація, і які готові захищати свою Батьківщину та її незалежність,   докладатись у будь-якій формі, роблячи свій внесок у  її розвиток.

Про це під час  онлайн-марафону «Що нас об'єднує: п'ять питань про національну єдність», організованого UKRLIFE.TV спільно з Національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію», сказав професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

«Ми можемо по-різному бачити, яка має бути Україна,  – зазначив Олексій Гарань. – Я хотів би, щоб ми були об'єднані навколо ідеї європейської України, якщо говорити про те,  що може бути національною ідеєю. Але можуть бути люди,  які із цим не погоджуються,  які вважають, що Україні не треба вступати до Європейського Союзу. Та в будь-якому разі ми маємо розуміти, що це наша Батьківщина  і ми готові захищати її незалежність. Оце є дуже важливо,  особливо коли є зовнішній ворог».

Відповідаючи на запитання про те, що об’єднує українців, професор політології зазначив,  що це питання  розкрилися ще в 2014 році з початком російської агресії, коли Путін, мотивуючи тим, що на півдні і сході України більшість людей говорить російською мовою, вирішив  це достатньою  умовою, аби створити там Новоросію.

«А виявилося, що це не так, – пояснює політолог. – Опитування, які провів тоді КМІС, показали, що підтримка сепаратизму навіть  на півдні дуже низька. Навіть на Донбасі, де вона була найбільша, виступали за від’єднання від України 30%. Це велика цифра, але  70% були проти цього. Тому і  опитування, і дії українці, які самі виходили на вулицю, щоб зупинити ту «русскую весну» показали,  що твоя етнічність не є визначальною. Не обов'язково бути етнічним українцем  і не обов'язково навіть говорити українською мовою, і неважливо, до якої церкви ти ходиш, а важливе саме усвідомлення, що це наша країна. І я чув це багато разів на фронті, в добробатах,  коли бійці з самого Донбасу говорили: «Мы воюем за украинский  Донбасс, против Путина». Говорили російською мовою, але ці люди розуміють, що таке бути українцем – що це здатність захищати свою країну».

Чи здоровим є українське суспільство, зважаючи на війну, Майдани та низку інших подій, в які час від часу поринає Україна, запитала ведуча телемарафону.

«Якраз Майдан – ознака здорового суспільства, і той спротив, який громадяни чинили 2014 року, це  ознака здорової української нації», – ствердно відповів Олексій Гарань.  

Основною сьогоднішньою  хворобою нації він вважає популізм.  «А ще була така хвороба, як «все пропало». Зараз хвороба  – «какая разніца». Особливий хворобливий стан  в суспільства є,  але  ми маємо знайти сили, щоб подолати ці хвороби», – наголосив Олексій Гарань.