Медіа
Перегляди: 1489
6 серпня 2016

Олексій Гарань: Трамп толком не зміг сказати, чи будуть Штати виконувати свої зобов'язання в рамках НАТО

Зміна президента в США вплине не тільки на українську політику, а й на інші країни - країни НАТО, Балтії. Заяви кандидата Дональда Трампа безвідповідальні і стосуються не тільки України. Вони йдуть врозріз з трансатлантичним партнерством і суперечать традиційному курсу Республіканської партії. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив науковий директор фонду «Демократичні ініціативи», професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Безумовно, зміна президента в США - це віха в американській політиці, і стосується вона не тільки України, а й інших країн. Навіть якщо є спадковість у політиці, наприклад, демократ Клінтон йде на зміну демократу Обамі, все одно це інші акценти, інші підходи. Обама позиціонувався як лауреат Нобелівської премії миру. Він був занадто обережний, занадто м'який. Клінтон буде в мейнстрімі американської політики, але вона в цілому знає українську політику краще. Адже вона була в Україні за часів президента Клінтона, працювала з українським урядом як державний секретар. Тому вона краще підготовлена, краще розуміє, і не виключено, що її позиція щодо опору російській агресії буде навіть більш жорсткою. Очевидно, що заяви Трампа абсолютно безвідповідальні. Вони стосуються не тільки України, а й багатьох інших країн - країн НАТО, Балтії. Те, що він зараз заявляє, не тільки йде врозріз з трансатлантичним партнерством, а й суперечить традиційному курсу Республіканської партії. Тому традиційно республіканці, як більш консервативні, завжди виступали за жорстку політику щодо Москви в порівнянні з демократами. А тут виходить навпаки. Звичайно, ми не знаємо, як ці заяви можуть трансформуватися в практичну політику. Думаю, що і Трамп сам не знає цього», - розповів політолог.

Гарань акцентує увагу на тому, що керівником виборчої кампанії Трампа є Пол Манафорт, який був радником Януковича. Політолог зазначає, що підходи двох кандидатів дуже різняться, тому важливо, хто переможе на президентських виборах в США.

«Це досить символічно, хто дає поради Трампу щодо України. Безумовно, підходи цих двох кандидатів у президенти істотно відрізняються, матиме вагомі наслідки для України, хто переможе в цій кампанії. Втім, це буде мати наслідки і для Мексики, і щодо мусульман, і для трансатлантичного партнерства. Очевидно, що заявами Трампа стурбовані не тільки в Україні, але і в країнах Балтії і Європи. Адже він толком не зміг сказати, буде США виконувати свої зобов'язання в рамках НАТО щодо Росії чи ні», - резюмував професор.