Медіа
Перегляди: 1204
26 серпня 2016

Олексій Гарань: «Схильність до пошуку компромісів не дає українцям змогу швидко здійснити болючі, але необхідні реформи»

54% населення підтримує демократичний розвиток країни, а 20% схильні до авторитаризму. Водночас 30% готові терпіти матеріальні злидні заради свободи та демократії.

Про це повідомив Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», інформує ЦензорРеформ.

Також він зазначив про те, що попри всі негаразди та труднощі суспільство продовжує вірити у демократичні принципи, зокрема лише 19% вважають, що Україна зможе вижити завдяки економічній допомозі Заходу, у 1991 році таких було 37%. Водночас зменшується кількість тих, які вважають, що країна у «приреченому» становищі».

На думку Гараня, Конституція 1996 року зафіксувала певний баланс влади і, порівняно з Росією, була дуже демократичною: «Вона приймалася компромісним шляхом, а не через атаку танків. Те, що президент існував разом з парламентом і не міг його розпустити говорило про подальшу демократизацію».

Також він зазначив про міцні політично-культурні традиції, які склалися в Україні: «Політична культура також відрізняється від російської: немає віри у месію, але є сильні традиції приватної власності та історичні традиції місцевого самоврядування, а також регіональні відмінності та сильна опозиція, якій неможливо закрутити гайками».

Експерт впевнений: «Схильність до пошуку компромісів грає з нами злий жарт, адже постійні пошуки компромісних рішень не дають швидко здійснити болючі, але необхідні реформи».