Олексій Гарань: Плівки Деркача – це інформаційна операція, яка має на меті три цілі

Коментарі
Перегляди: 3702
23 червня 2020
Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Оприлюднено нову порцію записів розмов "голосів, схожих на Байдена і Порошенка". Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань розповів виданню «Коментарі», наскільки дієвий такого роду компромат, а також – у кого цілять ті, хто дає хід т.з. «плівкам Деркача»

"У кого цілять ці плівки? Вони спрямовані: перше – на дискредитацію України і українського керівництва (як нинішнього, так і попереднього), друге – щоб втягнути українську тематику у внутрішньополітичну боротьбу в США (і тим самим послабити американську двопартійну підтримку Україну), третє – на те, щоб дискредитувати Байдена і підіграти Трампу.

Ось три цілі, черговість яких досить умовна.

Для тих, хто все це затіяв, важливий розігрів внутрішнього конфлікту в США. Навіть якщо в Кремлі хтось хоче підіграти Трампу, для них скандалізація американських виборів – це теж успіх. Так послаблюють зовнішню політику Вашингтона.

Що стосується джерел. Я б на те, що опубліковує Деркач, уваги не звертав. Є дискредитовані люди і дискредитовані джерела. Андрій Деркач якраз з таких... Це людина, яка закінчила академію ФСБ РФ в 1993 р. (тобто вже під час незалежності України), захистивши диплом на тему "Організація та проведення зустрічей з таємною агентурою", батько якого очолював українську СБУ при Кучмі. Це людина, яка часто змінювала політичну орієнтацію. То він в Соцпартії, то в Партії регіонів, то у "Волі народу". Зараз позафракційний. При цьому він тісно співпрацював з екс-прем'єром Азаровим, з Московським патріархатом. А 16 січня 2014-го голосував за так звані "закони про диктатуру". Так що серйозно до нього як до "достовірного джерела" ставитися не варто.

Оприлюднення "плівок Деркача" виглядає як частина інформаційної операції, яку запускають проросійські сили в Україні або самі російські спецслужби. Так що це – спецоперація.

Та ж теза "зовнішнє управління", яку повторюєь Деркач – це теза, яку використовують Росія, проросійські сили в Україні, а також наші ультрапатріоти і ультрапопулісти такі, наприклад, як Тимошенко, Ляшко та ін.

Як професійний історик-міжнародник, я скажу, що це дуже спрощене бачення української і міжнародної політики. Чи залежимо ми від зовнішнього впливу? Звичайно. І від РФ, і від Заходу. Чи знаходимося ми під зовнішнім управлінням? Ні. Ми вміємо мобілізувати внутрішні ресурси, а в 2014-му ми показали, що є суб'єктом, а не об'єктом, зірвавши плани Путіна.

З'ясувати походження записів повинні компетентні органи. Звідки ті взялися, хто їх компілював, чому їх запустили саме зараз? Це все – питання до відповідних спецслужб України.

Нам важливо не втягуватися в обговорення цих плівок. Тому що таким чином ми підігруємо Росії. І для нас важливо, щоб президент Зеленський на це не клюнув, не піддався можливості чимось підчепити Порошенко. Адже РФ вигідно протистояння Порошенко-Зеленський, їй зручна така парадигма, яка послаблює українську систему влади в цілому і Зеленського – зокрема.

І вже тим більше нам не можна втягуватися у внутрішньополітичну кампанію в США. Фактично це вже сталося – нас туди втягли. Досить згадати ситуацію з ініціюванням процедури імпічменту на основі того, що Трамп говорив Зеленському минулого літа. На щастя, нам вдалося вийти з мінімумом втрат. І важливо тепер не дати себе втягнути в щось подібне знов, щоб не ризикувати втратою двопартійної підтримки".

 

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024